PRAVOMOĆNA PRESUDA

SUD ZABRANIO OVRHU NAD DJETETOM, MALA REA (7) OSTAJE S MAJKOM U SRBIJI Otac djeteta za Jutarnji: 'Odluka nije konačna, već sam podnio žalbu!'

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Nataša Đorđević dobila je pravomoćno sudsko rješenje po kojem se obustavlja postupak vraćanja njezine kćeri u Hrvatsku, nakon što je odbijena žalba djevojčicinog oca.

Rea (7) živi s majkom, dok je njezin otac Robert Matijević tražio da se majci dijete oduzme i vrati u Zagreb, jer je dijete otela. Prema prvom rješenju suda u Ljigu 2012. godine, Rea je trebala biti oduzeta majci i vraćena ocu, no sud u Mionici je zatražio sudsko vještačenje kako bi se utvrdilo bi li tim postupkom nastala trauma po djevojčicu.

Vještakinja dr. Nataša Ljubimirović je na sudu izjavila kako bi 'svako nasilno izmještanje djeteta proizvelo traumu, jer predstavlja raskidanje emocionalnih i socijalnih veza sa sredinom u kojoj živi, te da bi ta trauma bila mnogo veća kod djeteta od sedam godina nego kod bebe od 9 mjeseci, koliko je Rea imala kada ju je majka odvela iz Zagreba'.

Reina majka izjavila je za beogradski Blic kako joj je sada pao kamen sa srca, te da je tek sada, šest godina nakon bijega iz Zagreba, počela živjeti.

- Svaki dan budim se sa strahom hoće li Rea i sljedeće večeri zaspati kraj mene. Ja sam tada postupila vodeći se osnovnim primarnim instinktom majke, da spasim njen i svoj život, rekla je Nataša Đorđević, koja je Zagreb napustila iz Sigurne kuće, gdje je bila smještena nakon što je supruga prijavila za fizičko i psihičko nasilje.

Robert Matijević, otac Ree Matijević tvrdi da odluka suda u Mionici prema kojoj je obustavljena ovrha nad njezinom kćeri nije konačna kako to tvrdi Blic, već je na odluku podnio žalbu Ustavnom sudu Srbije i žalbeni postupak je u tijeku.

"Ustavni sud već je jednom ukinuo odluku suca suda u Mionici koji je u ponovljenom postupku donio istovjetnu odluku i ja sam na tu odluku uložio žalbu. Ali, vjerojatno će i sada taj žalbeni postupak trajati dvije godine što je čisto kupovanje vremena", rekao nam je u petak Robert Matijević.

U međuvremenu službenica veleposlanstva Srbije koja je izdala putovnicu njegovoj kćeri temeljem koje ju je majka odvela u Srbiju optužena je za krivotvorenje isprave i počelo joj je suđenje u Beogradu. Matijevićeva bivša supruga u zahtjevu za putovnicu potpisala je i Roberta Matijevića iako on nikad nije bio u srbijanskom veleposlanstvu niti je podnio ikakav zahtjev da njegov kći dobije srbijansku putovnicu i državljanstvo. Nataša Đorđević, Matijevićeva bivša supruga nije se pojavila kao svjedok na suđenju početkom rujna, ali bi trebala biti ispitana u listopadu. (piše Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:56