KORAK 5 STOLJEĆA UNATRAG

SULUDE TVRDNJE TURSKOG POLITIČARA: 'ZEMLJA JE RAVNA PLOHA' Erdoganov čovjek pokušao dokazati sumanutu teoriju

Tolgay Demir
 Facebook

Tolgay Demir, šef ogranka mladih vladajuće turske stranke Pravde i razvoja (AKP), objavio je članak početkom rujna koji se proširio internetom, a u kojem tvrdi da je Zemlja ravna ploha. Demir vrlo ozbiljno argumentira da je Zemlja ravna, a za zabludu u koju svi ‘vjerujemo’ možemo zahvaliti masonima koji su nam podvalili pogrešno uvjerenje da je Zemlja okrugla.

Smatra da su sve fotografije Zemlje iz svemira, a koje uglavnom distribuira svemirska agencija NASA, namještene dok putovanje čovjeka na Mjesec smatra američkom urotom koja samo podupire mit da je Zemlja okrugla.

Međutim, zašto bi netko uvjerio čovječanstvo da nam je planet jednog oblika, a zapravo je sasvim drugog? I na to Demir ima odgovor, piše Al Monitor.

‘Predstavljajući Zemlju okruglom, kao što su okrugle milijarde zvijezda i planeta u svemiru, zapravo obezvrijeđuju ljude kao što to čini teorija evolucije. Zahvaljujući sustavnom klanjanju znanosti život je lišen smisla. To navodi ljude da postanu robovi kapitalističkog sustava’, napisao je.

Demir je zapravo podržao stavove koji su bili općeprihvaćeni prije nego što je Nikola Kopernik postavio modernu teoriju heliocentričnog sustava početkom 16. stoljeća, a prema kojima su ljudi vjerovali da je ravna Zemlja centar svemira.

Naravno, Demir je postao predmetom ismijavanja u medijima i na društvenim mrežama, a kritikama se pridružila i oporba koja je istaknula kako ‘vodeća stranka ima nazadne poglede na svijet’. Članak objavljen na stranicama stranke ubrzo je uklonjen, a Demir je za dnevni list Cumhuriyet rekao da nije tvrdio da je Zemlja ravna, nego da mu je samo ‘ta ideja zanimljiva’.

Autor za Al Monitor piše da teorije zavjere u Turskoj nisu nikakva novost, a otkako je Recep Tayyip Erdogan postao turski predsjednik retorika mu je također krenula u tom smjeru, no uglavnom se radi o opsjednutošću stranim teorijama zavjere. Zapad više nije samo protivnik Turske u političkom kontekstu, već je cijela zapadna civilizacija, uključujući sve njezine vrijednosti, institucije, kulturu i znanost, nešto u što treba sumnjati ili čak u potpunosti odbaciti. Demir se pokazao samo kao ekstreman primjer ideološkog raspoloženja u toj zemlji.

Opozicija se pribojava da takva retorika može još više udaljiti državu od liberalno-demokratskog svijeta koji je velikim dijelom na Zapadu, te gurnuti Tursku bliže autoritarnim režimima Bliskog istoka i Azije.

Turska je u utorak najavila novi školski kurikulum bez teorije evolucije Charlesa Darwina što je osnažilo strahovanja oporbe da predsjednik Tayyip Erdogan potkopava sekularne temelje države. Čelnik sindikata učitelja opisao je promjene kao golemi korak u krivom smjeru za turske škole i pokušaj da se izbjegne odgajanje ‘generacija koja postavljaju pitanja’:

- Nove politike koje zabranjuju podučavanje teorije evolucije i traže od škola da imaju prostorije za molitvu uništavaju načelo sekularizma i znanstvena načela obrazovanja - rekao je Mehmet Balik. Ministar obrazovanja Ismet Yilmaz je rekao da su glavni elementi evolucije već u znanstvenom kurikulumu, ali da se Darwinova teroija neće spominjati do fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:04