BRIGA IH ZA SUSJEDE

SUMANUTA IZJAVA IZ CRNE GORE 'Bušit ćemo Jadran, morske struje onečišćenje će ionako odvesti do Hrvatske!'

Ilustracija
 Andy Buchanan/pool/File Photo / REUTERS

U Crnoj Gori vrlo je aktualna priča o bušenju nafte na području njihovih teritorijalnih voda u Jadranu. Nakon što su se neki pojedinci pobunili protiv bušenja zbog straha da bi moglo doći do ekološkog onečišćenja, službene osobe iz Crne Gore odgovorile su da njihova obala ionako ne bi bila ugrožena, nego Hrvatska, piše dnevnik.hr.

- Ako ćemo pričati o ekološkoj ugroženosti, onda bi mnogo više bila ugrožena Južna Dalmacija nego Crna Gora, jer se bušotine nalaze točno na mjestu gdje teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije pored Crne Gore prema Hrvatskoj. Prema tome, ukoliko dođe do nekih ekoloških problema više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osjetila - rekao je predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, a javlja b92.

Radulović dalje tvrdi da bi se bušenje Jadranskog mora provelo najsuvremenijom tehnikom što, po njemu, gotovo isključuje mogućnost ekološkog incidenta.

- Također znam i što bi značio pronalazak nafte i plina ne samo za crnogorsku ekonomiju već i za narod Crne Gore - zaključio je Radulović.

Nakon njegovih riječi na društvenim je mrežama popljuvan od strane većine komentatora:

- Nije to ni Hrvatska ni Crna Gora, već Jadransko more koje bi vi krkani upropastili za šaku mita i korupcije! - napisao je jedan čitatelj, a prenosi dnevnik.hr.

Sredinom rujna predstavnici crnogorske vlade i talijansko-ruskog konzorcija Eni i Novatek potpisali su ugovor o koncesiji za istraživanje nafte i plina u podmorju Crne Gore. Koncesija traje 30 godina i odnosi se na četiri bloka na krajnjem jugu crnogorskog podmorja, u neposrednoj blizini Ulcinja na granici sa Albanijom.

Uoči potpisivanja ugovora, ekološki aktivisti iz Crne Gore, Hrvatske i Italije prosvjedovali su u lučkom gradu Baru tvrdeći da se time izriče smrtna presuda crnogorskom obalnom turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18