UŽIVO

ANGELU MERKEL OČEKUJE MUKOTRPNO SASTAVLJANJE VLADAJUĆE KOALICIJE: SPD je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti isključila...

 
Angela Merkel i Alice Weidel
 Fabrizio Bensch/Axel Schmidt/Wolfgang Rattay / Reuters

NOVO, 20:13 Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

"Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu", najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

"Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka", rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

"SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno", rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

Demonstrators protest against the anti-immigration party Alternative fuer Deutschland (AfD) after German general election (Bundestagswahl) in Berlin, Germany, September 24, 2017. REUTERS/Wolfgang Rattay TEMPLATE OUT.
Wolfgang Rattay / REUTERS
Prosvjedi u Berlinu protiv ulaska desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u Bundestag 24.9.2017.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati "utvrdu demokracije" u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

"Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći", rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Demonstrators protest against the anti-immigration party Alternative fuer Deutschland (AfD) after German general election (Bundestagswahl) in Berlin, Germany, September 24, 2017. REUTERS/Christian Mang
Christian Mang / REUTERS
Prosvjedi u Berlinu protiv ulaska desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u Bundestag

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

------------------------------------------------------------------------

Prema rezultatima izlaznih anketa, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel izišla je kao najjača stranka na izborima za novi saziv Bundestaga, ali je isto kao i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela velike gubitke, dok su veliki uspjeh ostvarili desni populisti iz AfD-a koji su postali treća politička snaga iza socijaldemokrata.

Supporters of the Alliance 90/The Greens party react on first exit polls in the general election (Bundestagswahl) in Berlin, Germany September 24, 2017. REUTERS/Stefanie Loos
Stefanie Loos / REUTERS
Reakcija glasača stranke Zelenih

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41