PRIJETNJE PROTUMJERAMA

SVE VEĆA NAPETOST IZMEĐU SJEVERNE KOREJE I AMERIKE 'SAD nam je objavio rat! Obarat ćemo njihove avione i izvan našeg zračnog prostora'

 Južnokorejsko ministarstvo obrane/Reuters

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pjongjang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

"Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji", kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

"Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor", upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

"U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje", istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i Sjeverne Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao "mentalno poremećenim starkeljom" koja će "skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:07