IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

SVE VIŠE NERVOZE I NEPOZNANICA Nastupila čudna situacija u kojoj EU traži od Britanaca da odu

Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, David Cameron
 Reuters

Sve je više nervoze i nepoznanica i u Europskoj uniji i u Velikoj Britaniji.

EU se nadala da će u utorak na summitu šefova država ili vlada britanski premijer David Cameron notificirati zahtjev za napuštanje sukladno rezultatima referenduma. No, sada je došlo do čudne situacije u kojoj EU traži da London što prije pokrene postupak predviđen Člankom 50 EU ugovora, a britanskoj vladi se ne žuri, pa čak poručuje da će to učiniti “onda kad procijeni da je najbolji trenutak”.

Sve ide u drugi plan

Iako u EU postoje i druge teme za summit, sve je podređeno Brexitu zbog kojega je i bio pomaknut ovaj summit kako bi se održao kada bude poznat ishod referenduma. Danas su o strategiji daljnjeg postupanja nakon odluke britanskog naroda za napuštanje EU u Berlinu razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik François Hollande, talijanski premijer Matteo Renzi i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Istodobno se u sjedištu Europske komisije sastao Koledž koji je raspravljao o istoj temi.

Brexit je iznenada u Bruxelles u ponedjeljak doveo i američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji se susreo s predsjednikom EK Jean-Claudeom Junckerom i visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini prije nego što se hitno uputio u London. Kerry je u Bruxellesu rekao da je ishod referenduma u UK suprotan onome što su predsjednik Barack Obama i washingtonska administracija željeli, ali je to demokratska odluka naroda koju treba poštovati.

Svi ostaju partneri

Američki državni tajnik u Bruxellesu je pokušao upozoriti da se šire strasti te poručio kako EU, i nakon glasanja u Britaniji, ostaje veliki partner SAD-a jer dijele iste vrijednosti, a s UK će i dalje održavati posebne odnose.

Kerry je pozvao EU da ne bude osvetnička prema Velikoj Britaniji te da razvod bude pristojan. Takve poruke Amerikanci šalju kako bi osigurali saveznike u Europi da ostanu privrženi daljnjoj suradnji, bez obzira na to što će s izlaskom Velike Britanije iz EU izgubiti jednu važnu vezu koju imaju unutar EU. Kerry se sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom pa su izrazili uvjerenje da glasanje o Brexitu neće utjecati na održavanje summita NATO-a za dva tjedna u Varšavi te da bi NATO sada trebao postati čak i važniji i jači nego prije.

Juncker je telefonom razgovarao i s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a na pitanje je li bilo neugodnih izjava u tom razgovoru Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas odgovorio je da je to bio “uljuđen razgovor u kojem je britanski premijer imao priliku zahvaliti predsjedniku Europske komisije i timovima koji su radili zajedno”, misleći na sporazum o posebnim zahtjevima Velike Britanije i EU koji su dogovorili, a podržale su ga sve države. Taj sporazum sada neće stupiti na snagu.

Tko je kriv

Iako neki diplomati, uključujući i češkog ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoráleka, zbog ishoda britanskog referenduma pozivaju na odgovornost i Junckera, pa i spominju njegovu ostavku, on to neće učiniti. Glasnogovornik je rekao da je EK na čelu s Junckerom učinila sve kako bi pomogla, a referendum nije sazvao Juncker, nego britanska vlada.

Iz EK su također pojasnili da britanski član Jonathan Hill, koji je dao ostavku, ostaje povjerenik do sredine srpnja, a nakon toga će Juncker razgovarati s britanskom vladom o mogućem novom kandidatu jer će Ujedinjeno Kraljevstvo, dok ne bude i formalno na snagu stupio sporazum o izlasku iz EU, biti “član EU sa svim obvezama i pravima”.

U utorak će se, prije summita EU o Brexitu, održati rasprava u Europskom parlamentu na kojoj će sudjelovati i Juncker. Očekuje se oštra rasprava jer upravo iz Parlamenta dolazi poruka da sada ne treba Britancima dopustiti da diktiraju tempo i uvjete razvoda. Iako je u najavi summmita stajalo da će u srijedu samo 27 šefova država ili vlada sastati kako bi raspravljali o političkim i praktičkim posljedicama Brexita, neizvjesnost je izazvala njemačka kancelarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:12