MASAKR U ŠPANJOLSKOJ

SVE ŽRTVE SMRTONOSNOG POHODA U BARCELONI Svi pričaju o herojskom pothvatu oca koji se bacio pred kombi da zaštiti obitelj

 
Gore: Luca Russo (lijevo), Heidi i Jared Tucker (desno), dolje: Elka Vanbockrijck (lijevo), Bruno Gulotta (desno)
 Screenshot / Facebook/GoFundMe

“Mali Alexander krenut će u osnovnu školu svjestan da njegov život i obitelj više neće biti isti. Razmišljamo i o maloj Ariji, koja nije vidjela svojim očima tu groznu scenu, no nikada neće upoznati svog oca”, napisao je na Facebooku jedan od kolega 35-godišnjeg Brune Gulotte, prve imenom i prezimenom identificirane žrtve brutalnog napada na popularnoj barcelonskoj Rambli.

Taj talijanski državljanin jedna je od ukupno 14 žrtava dvostrukog terorističkog napada, što u Barceloni što u priobalnom turističkom gradiću Cambrils, dok je najmanje 100 osoba ranjeno. Žrtve, što poginuli što ranjeni, porijeklom su iz čak 34 zemlje svijeta.

Spasila sina

Gulottini kolege jučer su u šoku pratili vijesti o njegovoj smrti, lomeći se nad tragedijom koja je zadesila njegovu obitelj. Da je njegov život naprasno prekinut doznali su u četvrtak navečer, nekoliko sati nakon napada.

“Objavljivao je na Facebooku etape svog putovanja i činilo se da sve ide onako kako čovjek i očekuje od godišnjeg odmora. Fotografija iz Cannesa, pa jedna s Ramble u Barceloni. I onda se dogodi ono što nitko ne očekuje: smrt mladog muškarca, oca i partnera majke njegove djece”, napisao je drugi kolega na internetskoj stranici Tom’s Hardwarea iz Legnana na sjeveru Italije, kompanije u kojoj su obojica radili.

Kolege su 35-godišnjeg Brunu, prenose mediji, jako voljeli. Svi su znali tko je on, jedan od njihovih prodavača kompjutora, i zavidjeli mu na ravnoteži između posla i privatnog života koju je uspio održavati.

U vrijeme napada Bruno je šetao sa svojom obitelji po među turistima omiljenoj ulici. Hodao je držeći za ruku svog petogodišnjeg sina, dok ih je njegova supruga Martina slijedila iza, noseći u nosiljci njihovu malenu, sedmomjesečnu kćer Ariju. Kad im se kombi približio, prijeteći da će ih zgaziti, Martina je uspjela nekako ščepati njihova sina Alexandera, no ne i Brunu. On je skončao pod njegovim kotačima. Mediji prenose da je umro na licu mjesta. Dio medija spominje i verziju prema kojoj je Bruno herojski skočio kako bi zaštitio svoju suprugu i djecu pri čemu je poginuo.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u napadu ubijen još jedan njihov državljanin, 25-godišnji Luca Russo. Na odmoru je bio sa zaručnicom koja je ozlijeđena. Mladić iz Trevisa zalagao se za mir i očuvanje okoliša, a njegova posljednja objava na Facebooku glasila je: “Rađamo se ne donoseći ništa, umiremo ne odnoseći ništa, a u međuvremenu se svađamo za nešto”.

Službeno je potvrđeno da je u napadu na Rambli poginula i 44-godišnja Belgijka Elke Vanbockrijck iz Tongerena. Okolnosti njene smrti zasad još nisu poznate, no mediji prenose da je ljetovala sa suprugom i sinovima. Potresne vijesti pristizale su tijekom cijelog jučerašnjeg dana.

Ispostavilo se da je dosad najmlađa žrtva stravičnog napada trogodišnja djevojčica zasad još uvijek nepoznatog državljanstva, koja je preminula nakon što su je odvezli u bolnicu, a liječnici se navodno bore i za život petogodišnje djevojčice koja ima krvarenje u mozgu. U bolnicu je, prema zasad dostupnim informacijama, primljen i petogodišnji dječak koji ima slomljenu nogu.

Razdvojili se u kaosu

No, za nekima se još uvijek panično traga.

Na najgore se, nažalost, sumnja u slučaju 7-godišnjeg dječaka Juliana Cadmana. On se, pišu mediji, razdvojio od svoje majke Jumarie, odnosno Jom kako je zovu, u trenutku napada. Ona je završila u bolnici, u ozbiljnom stanju, mediji prenose da je u komi, dok se dječaku izgubio svaki trag.

Društvene mreže
Julian Cadman

Apel u kojem je tražio pomoć i informacije o Julianu objavio je njegov djed Tony, dok je dječakov otac Andrew krenuo prema Londonu kako bi pomogao tražiti svog sina. Sa svojim sinom posljednji se puta čuo nekoliko sati prije samog napada.

Julian i njegova majka u Barceloni su navodno boravili jer su bili pozvani na vjenčanje. Julian, osim australskog, ima i britansko državljanstvo i navodno je rođen u Britaniji. Njegova obitelj tvrdi da je u vrijeme napada nosio bijelu košulju i kratke hlače.

Kao jedna od žrtava identificiran je Amerikanac Jared Tucker, 42-godišnji građevinar. On i njegova supruga Heidi Nunes bili su na ljetovanju i također su se razdvojili u kaosu napada. Inače iz Walnut Creeka u Kaliforniji, par je u Europi obilježavao prvu godišnjicu braka. U trenutku kad se niotkud pojavio bijeli kombi, oni su upravo popili piće. - Iduće što znam jest da sam čula vikanje, vrištanje. Odgurnulo me na kiosk sa suvenirima, gdje sam se sakrila dok su ostali vrišteći bježali - ispričala je za NBC. No, njenom se suprugu izgubio svaki trag. Tek su je u petak navečer pozvali na identifikaciju tijela.

Među žrtvama se spominje i ime 60-godišnjeg Španjolca Francisca Lopeza Rodrigueza iz Grenade, koji je navodno također, kao i Bruno, umro na licu mjesta. Njegova supruga je ozbiljno ozlijeđena. Dio medija prenosi da su poginula i tri njemačka državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:29