TERORISTIČKA PRIJETNJA

SVI DETALJI ANTITERORISTIČKOG UDARA U KOJEM SU PALA ČETVORICA MLADIĆA S KOSOVA Planirali su u zrak dići jednu od najvećih znamenitosti u Veneciji

 REUTERS

"U Veneziji odmah zaradiš raj s obzirom na to koliko je tu nevjernika: baciš bombu na Rialto." Ta je rečenica krunski dokaz da su četvorica imigranata s Kosova, s urednim boravišnim dozvolama, džihadistička teroristička ćelija koja je planirala i pripremala teroristički atentat u Veneziji. Možda nije precizno reći da su uhićeni, jer nikamo nisu hitali da bi ih netko uhitio, nego su zatečeni doslovno na spavanju rano jutros, oko 4 ure.

Tako su dolijali Fisnik Bekaj (24), nastanjen u kotaru Treviso, zatim konobari Dale Haziraj (25) i Arjan Babaj (27), domaćini, nastanjeni u Veneziji blizu Opernog kazališta La Fenice, te jedan maloljetnik (samo priveden, ne i pritvoren).

Na spavanju

Operacija zatjecanja na spavanju izvedena je besprijekorno, u 12 sekundi, rekao je novinarima u četvrtak oko podneva mletački glavni tužilac Adelchi D'Ippolito. Sudjelovale su specijalne policijske antiterorističke snage iz sastava Centralne operativne sigurnosne jezgre (NOCS) pod zapovjedništvom Središnje uprave Preventivne policije, zatim specijalne karabinijerske snage iz sastava elitne Grupe za specijalnu intervenciju (GIS), svi opremljeni zaštitnim odijelima i dugim cijevima, zatim karabinijeri psetovođe, karabinijeri pirotehničari, pripadnici oblasne i metropolitanske forenzičke policije, te snimatelji Operativne jezgre.

Suočeni s tom silom, trojica punoljetnika i jedan maloljetnik nisu ni pomislili pružiti oružani otpor, čemu je možda pridonijela činjenica da nisu raspolagali nikakvim vatrenim ni hladnim oružjem. Istodobno s pažljivo planiranom i pripremljenom operacijom uhidbe pretreseni su i stan nedaleko od Opernog kazališta La Fenice u kojemu su zatečeni, Bekajev stan blizu Trevisa, još nekoliko stanova u povijesnoj jezgri Venezije i jedan u Mestreu. Nađeni su i neki pištolji, ali policija još ispituje jesu li igračke ili djelatni.

Uostalom, atentat u Westminsteru je pokazao da je dovoljno raspolagati kuhinjskim nožem i unajmiti terenski automobil. U Veneziji je atentat automobilom skopčan sa stanovitim tehničkim poteškoćama, ali kuhinjskih noževa se nađe.

Koban London

Atentat u Westminsteru je, na stanovit način, bio koban za kosovsku trojku. Razveselili su se tuđoj pogibiji, likovali su zbog atentata navrnutoga Khalida Masooda, i to je policajcima, koji su ih pratili i prisluškivali, bio posljednji dovoljan razlog da ih povuku iz opticaja.

U Italiji je pozitivan sud o nekom terorističkom atentatu dovoljan razlog da ministar unutrašnjih poslova nekoga protjera, pa se to zbilo dosad puno puta, bez medijske i policijske pompe.

Ovaj put su istražitelji išli i dalje, prisluškujući ne samo njihove telefonske razgovore te snimajući što su govorili jedan s drugim po kafićima ili na radnome mjestu, nego su se ubacili i u njihove internetske telekomunikacije, prateći koje website posjećuju te što čavrljaju preko društvenih mreža. "Kontrolirali smo svaki njihov odnos, svaki njihov kontakt s vanjskim svijetom, uspjeli smo se ubaciti u njihov telematski svijet i kontrolirati ondje sve što su uspijevali komunicirati i indoktrinirati se", rekao je tužilac D'Ippolito.

Nastaje ćelija

Sve to je istražitelje uvjerilo da je posrijedi realna teroristička ćelija u nastajanju, a ne samo bezvezno hvalisanje nadobudnih mladaca koji se verbalno natječu tko je radikalniji, ili se junače u šali (ipak ne pritvore kao silovatelje ljude koji izriču bludne nakane u pogledu nekih estradno znamenitih dama).

Sama ideja o bombi na Rialtu - dakle ravno u srce turističkog profita - nije šala ni ako se rekne u šali. Istražitelji kažu da je jedan od njih poslije Westminstera kazao da "nešto slično treba učini u Veneziji", a drugi da je prisnažio: "Jedva čekam prisegnuti Bogu. Daju li mi da prisegnem, već sam spreman poginuti".

Prsa o prsa

Policije su uvjerene da nije riječ o šali. Dodaju da su s Interneta skinuli priručnike za borbu prsa o prsa s poukom o korištenju noža. Četvorica Kosovara bili su zauzeti "pravom pravcatom aktivnošću samouvježbavanja kako bi bili spremni za kriminalnu i atentatorsku djelatnost s jedne strane kroz fizičke vježbe, a s druge gledajući film DAIŠ-ovskih fundamentalista koji su objašnjavali uporabu noža, kako se ubija nožem", kazao je D'Ippolito.

Dodaje da je utvrđeno da su, bez eksploziva, vježbali kako u domaćoj radinosti sastaviti paklene strojeve.

Nije na šalu sličio ni podatak da je Bekaj već bio u Siriji i da je odande preko Kosova došao nazad u Italiju. Haziraj je pak prijavljen zbog prijetnji svom poslodavcu. Istražitelji sumnjaju da je Bekaj stigao sa zadaćom novačiti bilo borce za "Islamsku Državu", bilo njezine atentatore u Evropi.

Prema podacima koje je objavio Institut za proučavanje međunarodne politike (ISPI), do lanjske godine je s Kosova unovačeno oko 300 inozemnih dragovoljaca ("foreign fighters"), iz Albanije 160, a 250 iz Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:00