NAPAD

SVI SE PITAJU JE LI TERORISTIČKI UDAR U LONDONU TEMPIRAN Dogodio se točno na prvu obljetnicu krvoprolića u Bruxellesu

 REUTERS

Slučajno ili namjerno? To je pitanje koje se postavilo vrlo brzo nakon vijesti o napadu u Londonu.

Naime, u srijedu je bila obljetnica strašnog napada u Bruxellesu u kojem je poginulo 32 ljudi, a više od 300 ih je ozlijeđeno. U Bruxellesu je u srijedu otkriven spomenik u sjećanje na žrtve trojice napadača koji su prije godinu dana udarili na aerodrom Zaventem i stanicu metroa. Spomenik pod nazivom "Ranjeni, ali i dalje na nogama pred licem nezamislivog" dug je 20 i visok dva metra, a trebao bi simbolizirati nadu, istodobno podsjećajući Belgijce na veliku nacionalnu tragediju od koje su, kažu, rane još nezacijeljene.

"Odlučili smo, uz podršku svih naroda Europe, pružiti otpor terorizmu i ne gubiti nadu. Pokazali smo da smo odlučni braniti svoje vrijednosti i slobode. Upravo zbog toga teroristi u konačnici nisu uspjeli - zato što smo na mržnju i nasilje odgovorili obnovljenom odlučnošću za obranu demokracije i mirnog suživota u različitosti. Dugujemo to svim žrtvama ovih napada", poručio je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, samo nekoliko sati prije nego što je iz Londona stigla vijest o napadu nožem ispred parlamenta i napadu vozilom na građane.

U prvim satima nakon napada nije se znao identitet napadača ni njegov motiv, pa tako ni je li napad tempiran s obljetnicom napada u srcu Europske unije koju će Velika Britanija uskoro napustiti.

Belgijski kralj Philippe I. pozvao je građane da slušaju jedni druge i da izvuku pouku iz napada. "Naša je obaveza društvo učiniti humanijim. Slušajmo jedni druge i poštujmo tuđe slabosti. Usudimo se biti nježni", poručio je kralj samo nekoliko sati prije krvoprolića na mostu nad Temzom.

Nažalost, radikalizam živi uz humanost koju spominje belgijski kralj, a sa svakim novim napadom sije se novi.

Borba između suosjećanja o kojemu se jučer govorilo u Bruxellesu i mržnje koja se izrazila na ulicama Londona te potreba da slušamo jedni druge nastavlja se na podijeljenom Starom kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:19