IZNAD ALPA

ŠVICARSKI VOJNI AVION NESTAO BEZ TRAGA 'Izgubili smo kontakt četiri minute nakon polijetanja'

Ilustracija
 REUTERS

ZÜRICH - Švicarska vojska pokrenula je potragu za pilotom i njegovim borbenim lovcem, nakon što je zrakoplov zračnih snaga te zemlje nestao tijekom vježbe u ponedjeljak, izvijestilo je švicarsko ministarstvo obrane.

Zrakoplov F / A-18C, nestao je u blizini Sustena u središnjoj Švicarskoj u ponedjeljak popodne. Pretpostavlja se da je nestao u teško pristupačnom planinskom alpskom području, a loše vrijeme i mrak ometaju potragu, kažu u švicarskom ministarstvu obrane.

Zapovjednik švicarskih zračnim snaga Aldo Schellenberg rekao je konferenciji za medije da je duboko potresen incidentom.

Commander of the Swiss Air Force Lieutenant General Aldo Schellenberg talks to the media during a news conference in Bern, Switzerland August 29, 2016. REUTERS/Ruben Sprich
REUTERS


Na pitanje o šansama preživljavanja pilota, on je rekao: "Nadamo se i molimo", izvijestila je švicarska novinska agencija SDA.

Zrakoplov je poletio iz zračne baze Meiringen u ponedjeljak u 14,01 sati (GMT), kao drugi zrakoplov u vježbi, a radijski kontakt s bazom izgubljen je četiri minute poslije.

Najnoviji incident treći je koji je zadesio švicarsko vojno zrakoplovstvo zadnjih nekoliko godina. Pilot je ozlijeđen kada se zrakoplov F / A 18 srušio u listopadu 2015. godine u jugoistočnoj Francuskoj, dok je drugi takav zrakoplov pao 2013. godine.

Ranije ove godine švicarski demonstracijski lovac F 5E sudario se s drugim zrakoplovom i srušio u jezero u sjevernoj Nizozemskoj uoči aeromitinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:25