DIGITALNI MILIJUNAŠ

Tajanstveni i super bogati tvorac nove svjetske valute konačno otkrio svoj identitet

Kako bi dokazao da je doista on otac nove digitalne monete, Wright je digitalno potpisao poruke koristeći ključeve za dekripciju koji su korišteni za prvu transakciju bitcoina na svijetu
Porezna isnpekcija u Australiji pretražuje dom Craiga Wrighta
 Reuters / REUTERS

Godinama su mnogi nagađali i istraživali tko je stvarni tvorac nove virtualne valute koja se od 2009. proširila svijetom putem interneta i postala je sve popularniji oblik plaćanja, naročito među informatički orjentiranim korisnicima.

Sada se australski poduzetnik Craig Wright javno identificirao kao tvorac Bitcoina, kojeg je svijet do sada znao pod izmišljenim imenom Satoshi Nakamoto. Pod tim je imenom 2008. na internetu objavio rad kojim opisuje koncept sustava elektroničkog novca koji se generira putem 'peer-to-peer' mreža. Sustav omogućava anonimnost sudionika transakcije, a vrijednost "valute" ne ovisi o volji kakve centralne banke.

Svoj identitet Wright je sada otkrio BBC-u, tjedniku Economist i magazinu GQ. Kako bi dokazao da je doista on otac nove digitalne monete, Wright je u BBC-u digitalno potpisao poruke koristeći ključeve za dekripciju koji su stvoreni u ranim danima razvoja Bitcoina, i ti su ključevi nepobitno vezani uz blokove bitcoina za koje se zna da ih je stvorio Satoshi Nakamoto i koristio za slanje 10 bitocina Halu Finneyju u siječnju 2009., što je predstavljalo prvu transakciju bitcoina na svijetu.

Hal Finney je poznati kriptograf koji je bio jedan od stručnjaka koji su pomogli ostvarenju ideje o bitcoin protokolu.

Čini se da Wright nije rado otkrio svoj identitet javnosti, ali je bio prisiljen nakon što su ga u prosincu 2015. Gizmodo i magazin Wired imenovali kandidatom za pravog tvorca bitcoina. U tome su im pomogli dokumenti koji otkrivaju njegovo sudjelovanje u projektu, a vjeruje se da su mu ti dokumenti ukradeni.

Ubrzo nakon što su objavljeni članci u tim magazinima, vlasti u Australiji upale su u dom Craiga Wrighta. No, porezna uporava Australije objavila je kako je njihova akcija povezana s dugotrajnom poreznom istragom, a ne Bitcoinom. Svejedno, kada se interes javnosti okrenuo prema njemu i ljudima oko njega, Wright više nije mogao izdržati pritisak i sada je sam izašao u javnost.

"Nisam to učinio jer to želim, to nije bio moj izbor. Doista ne želim biti javno lice bilo čega.... Ne želim novac, ne želim slavu i obožavanje. Samo želim da me puste na miru", izjavio je za BBC .

Bitcoin je sada prihvaćen kao sredstvo plaćanja mnoštva raznolike robe i usluga - od međunarodnih transfera novca do plaćanja ucjene za podatke koje hakeri zaključaju korištenjem računalnih virusa. Trenutno cirkulira oko 15,5 milijuna bitcoina i svaki je vrijedan oko 450 dolara, odnosno oko 3.000 kuna.

Vjeruje se da "Satoshi Nakamoto" ima oko milijun Bitcoinova, tj. oko 450 milijuna dolara.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48