PROPALI DRŽAVNI UDAR

TAJNI PLAN KREMLJA ZA SABOTAŽU ULASKA CRNE GORE U NATO Procurili novi detalji o pokušaju puča i atentata na Đukanovića koji su osujećeni u zadnji tren

 HANZA MEDIA / REUTERS

Rusija je bila izravno upletena u pokušaj atentata na bivšeg crnogorskog premijera Milu Đukanovića, tvrdi britanski Sunday Telegraph pozivajući se na visoke izvore iz vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Plan za provođenje puča u Crnoj Gori, u kojem bi bio izveden napad na parlament i ubijen zapadno orijentirani Đukanović, izradili su ruski obavještajci uz podršku i odobrenje Moskve, kako bi sabotirali pridruživanje Crne Gore NATO paktu.

O svemu su prošli tjedan, kako saznaje Telegraph, razgovarali i britanski šef diplomacije Boris Johnson te njegov američki kolega Rex Tillerson. Ove nove informacije stižu u trenutku održavanja sigurnosne konferencije u Münchenu na kojoj je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao na stvaranje novog, postzapadnog svjetskog poretka, onoga u kojemu Zapad više ne bi bio dominantan. NATO je pritom nazvao reliktom prošlosti i vremena Hladnog rata.

Puč je u Podgorici bio planiran za 16. listopada prošle godine, kada je Crna Gora čekala rezultate parlamentarnih izbora, no zaustavljen je samo nekoliko sati prije nego što je trebao biti izveden.

Interpol trenutno traga za dva ruska državljanina za koje crnogorske vlasti tvrde da su moskovski obavještajci koji su smislili plan napada.

Navodno su kroz period od nekoliko mjeseci regrutirali i opremali malu skupinu srpskih nacionalista, kako bi napali zgradu parlamenta prerušeni u crnogorsku policiju, i tamo ubili Đukanovića.

Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u taj događaj, crnogorski državni tužitelj je okrivio 'ruske nacionaliste', a proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je cijela priča o puču izmišljena. No, britanske i američke tajne službe tvrde da su otkrile dokaze o upletenosti ruskih tajnih službi.

Prema zapadnim obavještajnim službama, napad je bio planiran na takav način da je moguće poreći upletenost u slučaju neuspjeha, te da se može okriviti odbjegle ruske agente i nacionaliste, no previše dokaza ukazuje da je morao imati podršku s vrha.

Jedan od navodnih organizatora napada, Nemanja Ristić, nedavno je snimljen na fotografiji zajedno s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U mjesecima koji su prethodili planiranom napadu, Kremlj je vjerojatno slao milijune dolara kako bi podržao predizbornu kampanju proruske Demokratske fronte, najveće oporbene stranke.

Prema detaljima plana koje je otkrila crnogorska policija, sudionici bi se inflitrirali među prosvjednike Demokratske fronte ispred zgrade parlamenta na dan proglašenja rezultata izbora.

Na dogovoreni znak, sudionici bi pojurili u zgradu, a njihovi suučesnici obučeni u policijske uniforme bi otvorili paljbu na prosvjednike, tako da bi građani mislili da policija puca po njima. Nekoliko napadača potom bi pokušalo ubiti tadašnjeg premijera Đukanovića.

- Da je to izvedeno, taj scenarij imao bi nepredvidljive posljedice, rekao je Milivoje Katnić, crnogorski posebni tužitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:05