JOSEPH VOTEL

TAJNI POSJET SIRIJI KOJI SE NEĆE SVIDJETI RUSIMA Američki vojni zapovjednik našao se s Asadovom oporbom koja ratuje protiv ISIS-a

General Joseph Votel
 Yuri Gripas / REUTERS

General Joseph Votel, zapovjednik američkih vojnih operacija na Bliskom istoku, u petak je posjetio Siriju kako bi se susreo s čelnicima Sirijskih demokratskih snaga, rekao je glasnogovornik protudžihadističke koalicije koju podržava Washington.

Taj tajni posjet američkog vojnog zapovjedništva Bliskom istoku prvi je pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa, inauguriranog 20. siječnja.

Povezani pod zastavom Sirijskih demokratskih snaga, arapski i kurdski borci bore se protiv Islamske države od kraja 2015. na sjeveru Sirije uz podršku međunarodne koalicije predvođene Washingtonom.

Sirijske demokratske snage pokrenule su 6. studenoga veliku ofenzivu kako bi zauzele Raku, glavno uporište džihadista u Siriji, ali već tjednima ne napreduju.

Objavile su krajem siječnja da su prvi put primile američka oklopna vozila, a nova Trumpova administracije obećala im je "više podrške" u njihovoj borbi protiv džihadističke organizacije.

General Votel "posjetio je danas zone koje su pod našom kontrolom i susreo se s više zapovjednika Sirijskih demokratskih snaga", kazao je glasnogovornik tih snaga Talal Sello u priopćenju online.

"Rezultati su bili pozitivni. Razgovarali smo o napretku kampanje 'Bijes Eufrata' i o vojnih pitanjima", istaknuo je on ustvrdivši da im je u budućnosti obećano teško naoružanje".

Opisao je sastanak kao "potvrdu američke podrške našim snagama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:09