PENCE JE LAGAO?

TAJNI SASTANAK U WASHINGTONU Trumpov glavni savjetnik upozorio njemačkog veleposlanika da se pripremi na 'neprijateljsku politiku'

 Reuters

Čelnici Europske unije imali su razloga sa slavlje po prvi puta nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima. Najzaslužniji za takav rasplet je Mike Pence koji je biranim riječima govorio o budućoj suradnji Europe i SAD-a.

- Imam privilegiju u ime predsjednika Trumpa izraziti snažnu privrženost Sjedinjenih Država nastavku suradnje i partnerstva s Europskom unijom - riječi su Pencea koje je uputio čelnicima Europske unije u Bruxellesu. Tople riječi potpore dobro su sjele i čelnicima europskih država koji su se Donalda Trumpa pribojavali više nego ikoga.

Međutim, ako je suditi po Reutersovom insajderskom izvještaju iz Washingtona, lako je moguće da je potpredsjednik SAD-a 'sipao bombone iz usta' s figom u džepu. Ili je (opet) bio neupućen u zbivanja oko sebe.

Naime, Reuters tvrdi da je tjedan dana uoči Penceova odlaska u Europu, glavni Trumpov strateg i savjetnik Steve Bannon, održao sastanak s njemačkim veleposlanikom u Washingtonu i njemu odaslao potpuno suprotnu poruku. Prema riječima sudionika sastanka, Bannon smatra da je Europska unija tvorevina prepuna pukotina i mana.

Reuters je stupio u kontakt s trojicom sudionika tog sastanka. Ljudi su progovorili pod uvjetom da ostanu anonimni, dok njemački ambasador Peter Wittig nije bio raspoložen za komentar. Rekao je da se radilo o susretu tajnog karaktera, pa ne smije ništa reći.

Niti u Bijeloj kući nisu bili pričljivi, ali barem su potvrdili da je do sastanka došlo. Međutim, nisu propustili priliku 'oprati' novinare zbog navodno izmišljenih tvrdnji.

- Razgovarali su samo tri minute. Samo su se pozdravili - rekao je visoki dužnosnik iz Bijele kuće.

Međutim, sudionici sastanka tvrde da je druženje trajalo puno duže i da je Bannon potvrdio svoje stavove koje je prezentirao još 2014. godine na konferenciji u Vatikanu. Tada je vodio desničarski portal Breitbart News i na sav glas je hvalio europske populističke pokrete.

- Zapadna Europa je i utemeljena na snažnim nacionalističkim pokretima - glasila je njegova tadašnja poruka.

Bannonove poruke na sastanku s njemačkim ambasadorom, navodi Reuters, itekako su izazvale nelagodu u Berlinu gdje su smatrali da će Trumpov savjetnik obuzdati svoj temperament kada dođe na funkciju. Međutim, od toga ništa, Bannon nije promijenio mišljenje ni za milimetar.

Jedan sudionik sastanka potvrdio je da je sve otišlo toliko daleko da je Bannon rekao da se Njemačka i njezini europski partneri moraju pripremiti na 'politiku neprijateljstva prema EU'. Drugi izvor pak je potvrdio da sadašnja administracija u Washingtonu nema ni jednu riječ hvale prema EU zbog osiguravanja mira nakon burnih događaja i ratova u Europi u 20. stoljeću.

- Čini se da u Bijeloj kući ne razumiju da bi raspad EU izazvao tektonske potrese i grozne posljedice - rekao je Reutersov izvor.

U Bijeloj kući kažu da transkript ovog sastanka ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:58