NOVI NAPAD

KRVOPROLIĆE U FRANCUSKOJ Dva terorista ISIL-a zatočila vjernike u crkvi pa zaklali svećenika

- Dvojica muškaraca naoružana noževima upala su u crkvu u gradiću Saint-Etienne-du-Rouvrayu na sjeveru Francuske tijekom jutarnje mise te su prerezali grkljan svećeniku i teško ranili još jednog taoca. U crkvi su se u trenutku napada nalazili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika. Treća časna sestra uspjela je pobjeći i obavijestiti vlasti o napadu, nakon čega je policija na mjestu događaja ubila napadače. Islamska država preuzela je odgovornost za napad, a francuska policija identificirala je jednog od napadača. On je pokušao otići u Siriju 2015., no na turskoj granici je uhićen zbog sumnje da je povezan s teroristima. Nakon suđenja pušten je uz elektronički nadzor.
 Michael Dalder / REUTERS

>>> NOVO 17:33 Još jedna časna sestra progovorila je o strahoti do koje je došlo tijekom mise. Otkrila je da su ubojice svećenika prisilili da klekne prije nego su mu prerezali grkljan.

- Natjerali su ga da padne na koljena. Htio se obraniti, a onda se dogodila tragedija, ispričala je časna sestra Danielle.

- Snimali su se, oko oltara su izvodili nešto poput propovijedi, ali na arapskom. Bio je to horor, rekla je časna televiziji BFM.

--------------------------------

15:56 - Jedan muškarac priveden je na ispitivanje u sklopu istrage, no detalji nisu poznati.

--------------------------------

15:43 - Mnogi korisnici društvenih mreža, među kojima i brojni svećenici, odali su uz pomoć hashtagova #JeSuisPrêtre (Ja sam svećenik) i #JeSuisCatholique (Ja sam katolik) počast ocu Jacquesu Hamelu kojeg su teroristi ubili jutros dok je služio misu u crkvi u malom francuskom gradiću Saint-Etienne-du-Rouvray.

--------------------------------

15:33 - Prema informacijama lista Tribune de Geneve, jedan od napadača bio je već uhićen na aerodromu u Ženevi 14. svibnja 2015., nakon što je deportiran iz Turske.

- A. K. (19) je dva puta pokušao ući u Siriju, prvo putem Munchena, a onda i preko Ženeve. Par dana proveo je u švicarskom zatvoru Champ-Dollon, a onda je izručen Francuskoj gdje je optužen za planiranje terorističkih napada. Osuđen je na godinu dana u Francuskoj, a pušten je iz zatvora u ožujku ove godine uz elektronički nadzor - piše Tribune de Geneve.

--------------------------------

15:27 - Časna sestra koja je jutros uspjela pobjeći iz crkve i alarmirati policiju o napadu zamolila je novinare da ostane anonimna.

- Upali su u crkvu iznenada i nešto pričali na arapskom. Vidjela sam da imaju nož. Pobjegla sam kad su napali oca Jacquesa. Ne znam uopće jesu li bili svjesni da sam pobjegla - kazala je potresena časna i poručila kako iščekuje informacije o drugim sestrama koje su bile prisutne na misi.

--------------------------------

14:58 - Islamska država preuzela je odgovornost za napad putem novinske agencije Amaq, javlja francuski Figaro.

- Obojica vojnika vodila su se pozivom da napadaju zemlje koje pomažu koaliciji u borbi protiv ISIS-a - piše u izjavi Amaqa koju je citirao povjerljiv izvor iz sigurnosnih službi.

--------------------------------

14:25 - Policija je identificirala jednog od napadača kao mještanina koji je nosio elektroničku narukvicu za nadzor nakon što je u ožujku osuđen u Francuskoj jer je 2015. htio pobjeći u Siriju, no vraćen je natrag s turske granice, piše francuski Figaro.

--------------------------------
14:10 - Francuski predsjednik Francois Hollande došao je na lice mjesta i kazao kako je riječ o divljačkom terorističkom napadu i kukavičkom činu.

- Ovaj napad izveden je u ime Islamske države - kazao je Hollande i izrazio sućut svećenikovoj obitelji.

French President Francois Hollande (L), Interior Minister Bernard Cazeneuve (2ndL) and the Head of the French national police intervention group (RAID) Jean-Michel Fauvergue (R), arrive after a hostage-taking at a church in Saint-Etienne-du-Rouvray, France, July 26, 2016. A priest was killed with a knife and another hostage seriously wounded in an attack on a church that was carried out by assailants linked to Islamic State.    REUTERS/Boris Maslard/Pool
REUTERS

- Suočeni smo s Islamskom državom, koja nam je proglasila rat. Moramo voditi taj rat svim sredstvima, poštujući prava po kojima smo demokracija. Teroristi nas žele podijeliti - rekao je Hollande.

Najavio je da će se navečer sastati s nadbiskupom Normandije, nakon čega će se susresti s čelnicima svih vjeroispovijesti u zemlji.

- Napadnuti su svi Francuzi. Zato moramo ostati jedinstveni, zajedno, u bloku koji nitko neće moći razbiti.

--------------------------------

13:53 - Francuski mediji pišu kako je ova crkva, uz još neke, bila na listi meta 24-godišnjeg studenta alžirskog porijekla Sida Ahled Ghlama. No plan mu nije uspio i on je uhićen nakon što je u travnju prošle godine ubio trenericu fitnessa Aurelie Chatelain.

--------------------------------

13:20 - Nakon jutrašnjeg nemilosrdnog terorističkog napada na crkvu u francuskom gradiću Sain-Etienne-du-Rouvray oglasio se i papa Franjo.

- Posebno smo šokirani jer se to barbarsko ubojstvo dogodilo na svetom mjestu gdje se objavljuje Božja ljubav - rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Rekao je da Papa osjeća 'bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja' te da najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.

Napad se dogodio na dan kada počinje Svjetski susret mladih u Krakovu, veliki katolički skup na kojem će sudjelovati papa Franjo.

--------------------------------

13:07 - Ranjena je cijela Francuska i svi katolici, oduprijet ćemo se tom barbarskom napadu - poručio je na Twitteru premijer Manuel Valls nakon što je jutros u malom francuskom gradiću ubijen svećenik.

- Strašno. Sve se radi kako bi se izazvao vjerski rat - komentirao je na Twitteru Jean-Pierre Raffarin, bivši konzervativni premijer koji sada predsjeda Vanjskopolitičkim odborom Senata.

Za sada nema informacija o identitetu dvojice napadača, a nije poznat ni motiv napada. Pojavile su se glasine da su napadači uzvikivali 'Daesh' (sinonim za ISIS), dok su ulazili u crkvu. Francuska novinarka Anne-Elisabeth Moutet rekla je za Sky News da su azilanti navodno vikali 'Alahu akbar' na stepenicama crkve.
--------------------------------

12:42 - Eulalie Garcia, koja radi u obližnjem kozmetičkom salonu, kazala je novinarima kako je poznavala starog svećenika te da joj je predavao vjeronauk dok je bila mala.

- Moja obitelj živi ovdje 35 godina i oduvijek ga znamo. Bio je čovjek kojeg je zajednica cijenila. Vrlo diskretan i nije se volio nametati i privlačiti pažnju na sebe - kazala je Garcia i dodala kako je šokirana zbog smrti svećenika koji je živio nasuprot crkve.

Svećenik Jacques Hamel rođen je 1930. godine u Darnetalu, a zaređen je 1958.

--------------------------------

12:20 - Dvojica muškaraca naoružana noževima zarobila su nekoliko talaca u crkvi u Normandiji na sjeveru Francuske, objavila je u utorak francuska policija.

Policijski izvor je rekao da su napadači za taoce uzeli četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu tijekom jutarnje mise.

Prema izvještajima novinara s lica mjesta, iz crkve odjekuju pucnjevi, a BBC javlja kako je naoružane muškarce nakon 40-minutne talačke krize ubila policija.

Među taocima su bili svećenik i dvije časne sestre, kao i dvoje vjernika, a treća je časna sestra uspjela pobjeći i o napadu alarmirati vlasti, javljaju lokalni mediji.

Policija je potvrdila kako je jedan talac ubijen, a lokalni mediji pišu kako je riječ o 86-godišnjem svećeniku Jacquesu Hamelu kojemu su dvojica azilanata, nakon što su upali u crkvu, prerezali grkljan.

Prema pisanju francuskih medija, još jedan talac bori se za život u bolnici.

Na televizijskim snimkama vidi se kako je policija blokirala ceste oko crkve te vozila hitne pomoći.

Najmanje jedan napadač bio je odjeven tradicionalnu muslimansku odjeću, a istragu o ovom napadu otvorila je antiteroristička jedinica.

Francuski predsjednik Francois Hollande i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve zaputili su se na mjesto napada.

U gradiću Saint-Etienne du Rouvrayju nedaleko Rouena živi svega 30.000 stanovnika. Najnoviji incident dogodio se nepuna dva tjedna nakon terorističkog napada u Nici u kojem je ubijeno 84 ljudi i za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:47