OSAMINA DESNA RUKA

Terorista zaštitio sud: Britaniji opet zabranjeno protjerivanje Abu Qatade

 AFP

Britanska vlada izgubila je još jedan pokušaj da deportira radikalnog islamskog imama Abu Qatadu , kojeg je ministrica unutarnjih poslova Theresa May opisala kao čovjeka “uistinu opasnog” za nacionalnu sigurnost”.

Tri su suca Prizivnog suda danas jednoglasno odbila prigovor ministrice May koja se žalila na odluku Specijalne prizivne imigracijske komisije - de facto britanskog antiterorističkog suda - da se Qatadu ne može izručiti u Jordan jer postoji stvarna opasnost da će tamo biti mučen. May je tvrdila da je Qatada, kojeg je španjolski sudac Balthazar Garzon jednom bio nazvao “desnom rukom Osame bin Ladena” i “duhovnim vođom mudžahedina u Britaniji”, deportaciju izbjegao zbog “grešaka u zakonima”, no sud je smatrao da to nije razlog za deportaciju.

“Pravni principi koje Specijalna prizivna imigracijska komisija mora primjenjivati jasni su i dobro poznati. Činjenica da ga se smatra opasnim nije ništa relevantnija za primjenu tih principa ako je pitanje treba li ga deportirati u zemlju gdje postoji rizik da će biti mučen”, stoji u sudskoj odluci.

Qatadu u Jordanu čeka ponovljeno suđenje za bombaški napad iz 1998., za koji je u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor - no britanska je komisija zaključila da bi se protiv njega koristili i dokazi dobiveni mučenjem njegovih suoptuženika. Komisija je tako podržala presudu Europskog suda za ljudska prava koji je lani također zaključio da se Qatadu ne može izručiti, iako su istrage britanske policije pokazale da je imam bio vrlo utjecajan među al-Qa’idinim operativcima poput onih koji su izveli napade na SAD 11. rujna te da je u svojim istupima pronalazio vjerska opravdanja za samoubilačke napade.

1993.

Abu Qatada traži politički azil u Britaniji. Iduće mu je godine i dodijeljen.

1999.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za teroristički napad u Jordanu.

2001.

Antiteroristička policija uhitila ga je zbog njegove uloge u planiranju bombaškog napada na božićni sajam u Strasbourgu, ispitan je i zbog veza s njemačkom terorističkom ćelijom kojoj je pripadao i vođa otmičara 11. rujna

2005.

Qatada je uhićen na temelju imigracijskih zakona i vlada ga pokušava deportirati u Jordan

2008.

Prizivni sud tvrdi da će deportacija Qatadi prekršiti ljudska prava. Iduće godine Vrhovni sud odlučuje da se Qatadu može vratiti u Jordan na temelju garancija jordanske vlade da neće biti mučen.

2012.

Europski sud za ljudska prava tvrdi da se Qatadu može vratiti u Jordan uz diplomatske garancije, ali da ga se ne može deportirati dok postoji “stvarna opasnost da će se protiv njega koristiti dokazi dobiveni mučenjem”. U studenome specijalna komisija tvrdi da Qatada u Jordanu ne čeka pravedno suđenje.

2013.

Qatada je uhićen zbog kršenja uvjeta jamčevine, prizivni sud odlučuje da ga se ne može izručiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:51