NOVI ZELAND

TEST IZ MATEMATIKE KOJI JE DIGAO CIJELU DRŽAVU NA NOGE Pobunili su se i učitelji: 'Bio je pretežak, čak smo i mi muku mučili da riješimo neke zadatke'

 
 Profimedia

Otkako su u ponedjeljak srednjoškolci na Novom Zelandu pisali test iz matematike, pritužbe na nerazumno teške testove ne prestaju. Kako javlja britanski Guardian, čak su i najbistriji studenti ostali zgranuti, nerijetko i u suzama nakon što su vidjeli pitanja.

Budući da se ovo događa već drugu godinu zaredom, novozelandska obrazovna institucija nadležna za sastavljanje testova (New Zealand Qualifications Authority - NZQA) našla se pod paljbom, učitelji su im poslali otvoreno pismo, a ministar obrazovanja Chris Hipkins zatražio je "iscrpno izvješće" o problemu.

"Mislim da je ispit bio promašen, bio je pretežak. Zabrinuta sam zbog učinka koji je imao na samopouzdanje učenika. Mi već vodimo tešku borbu jer postoji stigma oko matematike i ovo definitivno ne pomaže srušiti barijere koje učenici imaju", kazala je srednjoškolska učiteljica matematike Amanda Fraser, koja je također predsjednica Matematičkog udruženja Otago.

Po njoj, dio ispita koji se odnosi na geometrijsko razmišljanje bio je glavni kamen spoticanja kako za prosječne tako i za talentirane učenike, a ona i drugi nastavnici matematike mučili su se da riješe neke od zadataka koji su bili namijenjeni 15-godišnjoj djeci.

NZ Qualifications Authority Lvl 1 Math/Stats Exam 2017 by The Guardian on Scribd

Jedna učenica, prenosi Guardian, kazala je da se tjednima pripremala za ispit iz matematike, predmeta koji joj je naročito važan i zbog roditelja koji su znanstvenici uvijek se željela njome baviti, ali da ju je zaprepastila težina nekih pitanja koja su se odnosila na gradivo koje uopće nisu bili učili.

Kristine Kilkelly iz NZQA kazala je da vjeruje kako je test u skladu s nacionalnim kurikulom, te da ga sastavlja skupina iskusnih učitelja matematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:59