VRUĆE LJETO NA OTOKU

THERESA MAY, NOVA MARGARET THATCHER Najmoćnija žena u Velikoj Britaniji postaje premijerka

Aktualna ministrica unutarnjih poslova slovi kao vrlo kompetentna i autoritativna, a ako pobijedi, Britanijom će zavladati žene
Theresa May
 Dylan Martinez / REUTERS

Proljetos, tijekom jednog primanja u Londonu koje je okupljalo mnoge uspješne Britanke, našla sam se za stolom s Rachel Johnson, britanskom novinarkom poznatijom po slavnom bratu Borisu. Kada nam se pridružila Theresa May, Johnson mi ju je predstavila kao “najmoćniju ženu u Britaniji”.

PRIČE IZ KULOARA S pravom - kao ministrica umutarnjih poslova u oba Cameronova mandata May ima jednu od najvažnijih političkih funkcija u zemlji. Tih dana središnja tema bila je odluka Borisa Johnsona da se prikloni strani brexitovaca, što su s velikim interesom komentirale i njegova sestra i Theresa May. Tada je malo tko mogao predvidjeti senzacionalni obrat političkih događaja u zemlji pa niti politička insajderica Rachel Johnson i najmoćnija žena u Britaniji. Obrat u kojem bi Theresa May uskoro mogla postati nova premijerka Ujedinjenog Kraljevstva. Tijekom razgovora May nije iznosila konkretno mišljenje o referendumu, nešto što je zadržala tijekom svih četiri mjeseca kampanje iako je podržavala Cameronovu kampanju za ostanak u EU.

Kako premijersko mjesto uskoro ostaje prazno - David Cameron najavio je odlazak prije konferencije konzervativne stranke u listopadu i nakon što je Boris Johnson ovaj tjedan neočekivano odustao od kandidature - očekuje se da će ono pripasti Theresi May ili Michaelu Goveu, ministru pravosuđa i jednom od lidera kampanje za Brexit. Westminsterski kuloari otkrivaju da su torijevci podijeljeni - oni koji su bili na strani Camerona, odnosno ostanka u EU, na strani su Therese May. Brexitovci podržavaju svog duhovnog vođu Govea. Ako je suditi prema omjeru referendumskih glasova od kojih je velika većina bila za ostanak u EU, May ima veliku šansu postati premijerka.

SOCIJALNA REFORMA “Borit ću se za novi i radikalni program socijalne reforme. Taj program, koji je u skladu s ponosnom filozofskom tradicijom moje stranke, uključivat će velike promjene u načinu na koji razmišljamo o ekonomiji, društvu i demokraciji”, napisala je u Timesu uoči objave kandidature. Ona prepoznaje problem socijalne nejednakosti koji se smatra dijelom prouzročen elitističkim kabinetom torijevaca. May (59), koja dolazi iz skromne obitelji i za razliku od Camerona školovala se u državnim školama, vjeruje da je nemoguće “izraditi zemlju koja je dobra za svakoga”, bez da se torijevci organiziraju kao “stranka koja je dobra za svakoga”. Theresa May poznata je po ozbiljnosti kojom se prihvatila svoje uloge u muškom, elitnom svijetu torijevaca. Netko ju je slikovito opisao kao staloženu ravnateljicu u prostoriji punoj uzbuđenih dječaka s internata. May je postala dio britanskog političkog života 1997. kao zastupnica u parlamentu za Maidenhead, a 2002. postala je prva ženska izvršna predsjednica konzervativne stranke i na tome mjestu ostala do 2003.

NEPOPUSTLJIVOST Osam godina kasnije, 2010., povjerena joj je funkcija ministrice unutarnjih poslova, čime je postala žena na najvišoj političkoj funkciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na poziciji ministrice zadržala se dulje od ostalih i manifestirala nepopustljivost. Tijekom njenog mandata stopa kriminala pala je na povijesni minimum, zatvorila je mučan slučaj tragedije na stadionu Hillsborough i blokirala izručenje britanskog hakera Garyja McKinnona SAD-u. Vlastitim naporima riješila se najomraženijeg stanovnika Britanije, ekstremističkog imama Abua Quatade kojeg su predugo štitili zakoni EU - njega pak izručivši SAD-u.

May doživljavaju kao kompetentnu i autoritativnu političarku, što pokazuje i ispitivanje javnog mnijenja. U anketi agencije YouGov dana joj je prednost u odnosu na moguće kandidate, među kojima je bio i Johnson prije nego što je objavio da se neće natjecati za premijersko mjesto. O njenom privatnom životu malo je toga poznato; u braku je s Philipom Mayom i nema djece. Odrasla je kao jedinica u Oxfordshireu, a njezin otac bio je protestantski vikar. Poznata je njena strast prema cipelama, osobito onim s uzorkom leoparda. Jedino što joj se zamjera jest da je dosadnjikava. No, može se očekivati da je najmoćnija žena Britanije spremna pred Britance iznijeti veća iznenađenja od cipela s uzorkom leoparda.

Nicola Sturgeon: Škotska zvijezda borbe za neovisnost

Prva ministrica Škotske i predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP) prava je zvijezda političke scene. Na izborima je hametice porazila inače snažne laburiste u Škotskoj, otišla je u Bruxelles kako bi osobno prenijela poruku da oni ne žele napustiti EU, a sigurno će krenuti i raspisivanje novog referenduma o neovisnosti.

Angela Eagle: Laburistica koja će smlaviti Corbyna

Donedavna članica “kabineta u sjeni” laburističkog lidera Jeremyja Corbyna, kojeg je vrh stranke otvoreno optužio da snosi odgovornost za pobjedu Brexita, odlučila je napraviti važan korak i dovesti u pitanje Corbynovo liderstvo. Svoju kandidaturu još nije službeno najavila, ali ima snažnu podršku vrha stranke.

Natalie Bennett: Liderica zelenih koja je osvojila javnost

Bivša novinarka, rođenjem Australka, na čelu je Stranke zelenih Engleske i Walesa od 2012. godine. Protivnica je monarhije, a javnost je osvojila kad je bila izbačena iz televizijske debate prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nakon čega je stranci porasla popularnost, da bi konačno ipak nastupila na debati.

Leanne Wood: Velšanka koja je vrijeđala kraljicu

Čelnica Stranke Walesa u lokalni je parlament izabrana 2003. i u njemu je ostavila trag istupima zbog kojih je, kad je kraljicu nazvala “Mrs. Windsor”, postala prva zastupnica izbačena iz parlamenta. Na čelo stranke dolazi 2012. i zagovara neovisnost Walesa koju očekuje u roku jedne generacije.

Kraljica Elizabeta II.: Vitalna monarhinja tvrdi ‘da je još živa’

Najdugovječnija vladarica Ujedinjenog Kraljevstva u 90. godini još je vitalna i raspoložena. Kad je u utorak posjetila Sjevernu Irsku, ondašnji zamjenik premijera Martin McGuinness ju je pitao: “Jeste li dobro”? Kraljica je odgovorila: “Hja, još sam živa”, aludirajući na Brexit, ali i na doba kad je McGuinness bio u IRA-i koja je i nju imala na nišanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:56