ISKUSNI BANKAR

TKO JE DRUGI NAJVEĆI TODORIĆEV KREDITOR Šef VTB-a spasio je Rusiju od bankrota nakon raspada SSSR-a, smatraju ga pripadnikom kremaljskih liberala

predsjednik Uprave VTB-a Andrej Kostin i ruski predsjednik Vladimir Putin
 Aleksey Nikolskyi / REUTERS

Vneštorg banka (VTB) uz Sberbank je najjača državna komercijalna banka u Rusiji. Država ima 60,9 posto udjela, njeni klijenti su i najveće i najjače ruske državne tvrtke.

Na čelu banke, već 15 godina, nalazi se jedan od najiskusnijih ruskih financijskih magova Andrej Kostin, koji je još 1992. godine, ukazom tadašnjeg predsjednika Rusije Borisa Jeljcina, bio zadužen za financijsku ostavštinu i dugove upokojenog SSSR-a. To je radio kao vodeći čovjek Vnešekonom banke, iz koje je zapravo nastao VTB. Rodio se u obitelji dužnosnika CK KPSS-a, a radio je i u sovjetskom veleposlanstvu u Velikoj Britaniji.

Smatraju ga pripadnikom kremaljskih liberala i jedan je od rijetkih visokih dužnosnika koji je otvoreno govorio da bi zatočenog naftnog oligarha Mihaila Hodorkovskog, vlasnika Jukosa, trebalo pustiti iz zatvora. To je čak sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu u jednom televizijskom nastupu, što je izazvalo nemali šok u prokremaljskoj javnosti. Godinu i pol poslije - Putin je amnestirao Hodorkovskog.

Inače, Kostin je prijatelj s još jednim oligarhom "disidentom" Aleksandrom Lebedevim, koji je, blago govoreći, u napetim odnosima s Putinom. Kostin i Lebedev zajednički su još početkom 1990-ih krenuli u poduzetničke vode, a prijateljuju unatoč tomu što je Lebedev u određenoj nemilosti. Inače, bivši ruski premijer iz Jeljcinova vremena Viktor Černomirdin nagradio je Kostina, a smatra se da je on spasio Rusiju od potpunog financijskog kolapsa nakon raspada SSSR-a. Kada je u Grčkoj zavladao ekonomski kolaps, VTB je sudjelovao u privatizacijiskim poslovima u toj zemlji, a prvi je od kremaljskih dužnosnika pozdravio nominaciju Donalda Trumpa za američkog predsjedenika rekavši da to nije loša vijest za Rusiju.

Kostinov najbliži suradnik u VTB-u je njegov zamjenik Jurij Solovjev, iskusni 47-godišnji bankar rođen u mongolskom glavnom gradu Ulan Batoru. Solovjev je imao impozantnu bankarsko-financijsku karijeru. Nakon završenog prestižnog moskovskog ekonomskog fakulteta Plehanov, 2002. godine završio je i London Business School, gdje je dobio stupanj MBA. Istodobno je radio u Londonu u banci Lehman Brothers kao direktor uprave za razvoj tržišta. No, nakon okončanja školovanja u Londonu četiri godine je radio u Deutsche Bank AG kao šef ureda za operacije u zemljama istočne Europe, da bi 2008. godine postao prvi zamjenik šefa Deutsche Bank za investicije. Nakon toga se vraća u Moksvu, gdje je od svibnja 2011. prvi zamjenik predsjednika Uprave VTB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:52