DAN LUDILA DARRENA OSBORNEA

TKO JE MANIJAK KOJI JE PREGAZIO VJERNIKE ISPRED DŽAMIJE? Obitelj šokirana, a prijatelji ga ne štede: 'On je obična pi***, totalni luđak!'

 Profimedia

Što je potaklo 47-godišnjeg Darrena Osbornea da u noći s nedjelje na ponedjeljak sjedne u kombi i pregazi muslimanske vjernike ispred džamije u Londonu? Mentalni problemi, raspad obitelji ili alkohol? Do odgovora na to pitanje pokušava doći britanska policija, ali sudeći po izjavama obitelji, prijatelja i susjeda, bila je to jedna ubojita kombinacija životnih nedaća koja je kulminirala pokušajem ubojstva 11 nedužnih ljudi.

Majka terorista iz Finsbury Parka umire od nelagode, htjela bi nekako obraniti svog pomahnitalog sina, ali jednostavno ne može pronaći riječi kojima bi opravdala taj njegov gnjusni čin: - Moj je život uništen. Slomljena sam. Jedino se mogu ispričati obiteljima ozlijeđenih ljudi... - rekla je Christine (72).

Britanci pišu da je okidač Darrenova ludila bio raspad veze s majkom njegove djece. Sarah Andrews (42) ga je ostavila nakon šest mjeseci i Osborne je od tog trenutka živio u šatoru u nekoj šumi u Walesu.

Ubrzo su uslijedili i teroristički napadi po Engleskoj i psihički labilni Osborne jednostavno je eksplodirao. Za sve nedaće u životu očito su mu bili krivi muslimani. Prvo je vozio nešto više od 20 kilometara da bi unajmio kombi za 80 funti, a potom više od 200 kilometara do Londona. Tamo je napravio pravi rusvaj - u njegovom naletu je ozlijeđeno jedanaest ljudi, dvoje lakše, a dvoje je još uvijek u teškom stanju. Još uvijek nije sasvim jasno je li osoba koja se srušila na pločniku umrla zbog posljedica Osborneovog naleta kombijem. Ako se pokaže da je odgovoran, tada mu prijeti optužba i za ubojstvo.

Darrenova sestra Nicole (50) jednostavno nije mogla vjerovati kada je vidjela da joj je brat uhićen. Kaže da Darren nikad nije ni natuknuo da bi ovako nešto mogao napraviti: - Politika ga baš nikad nije zanimala. Pa taj nema pojma ni tko je premijerka Velike Britanije. Nikad nije pričao protiv muslimana...

Za razliku od majke i sestre koji su bili oprezni na riječima, Osborneovi prijatelji nisu ga štedjeli. Opisali su ga kao totalnog luđaka. Njegov prvi susjed otkrio je da je Osborne redovito sudjelovao u tučnjavama po kafićima, a nerijetko se svađao s ljudima na cesti oko gluposti: - Oduvijek je bio pi***, ali nisam očekivao da će ovo napraviti...

Glavna zanimacija nezaposlenom Osborneu je bilo izležavanje u jacuzziju kojeg je instalirao ispred šatora i ispijanje alkohola. Očevici kažu da je kupovao pivo i vino desetak sati prije krvavog napada: - Izgledao je mrzovoljno, ali to kod njega nije bila novost. Redovito je bio pijan i bijesan na sve oko sebe. Nije to tip s kojim želite provoditi vrijeme... - kaže susjed za Daily Mail.

Najnoviji teroristički napad, ovaj put na muslimanske vjernike, samo je pojačao strah na Otoku. Raspoloženje Britanaca najbolje opisuje izjava Nicole Senior (43), majke četvero djece: - Umirem od straha i samo se pitam - hoće li biti odmazde? Bojim se za svoju djecu, mogu li ih sada pustiti mirno u park, možemo li ići u crkvu, hoće li se netko zaletjeti autom u nas. Strašno... - rekla je Nicole za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07