ISKRENA, SPONTANA, UVRNUTA

Tko je nova prva dama Francuske: U redakciji Paris Matcha dobila je nadimak ROTVAJLER

Veza s Hollandeom počela je kao tajna ljubavna afera kada je kao novinarka pratila socijalističku partiju
French president-elect Francois Hollande, left, turns back as his companion Valerie Trierweiler smiles after greeting supporters gathered to celebrate his election victory in Bastille Square in Paris, France, Sunday, May 6, 2012. France handed the presidency Sunday to leftist Hollande, a champion of government stimulus programs who says the state should protect the downtrodden - a victory that could deal a death blow to the drive for austerity that has been the hallmark of Europe in recent years. (AP Photo/Francois Mori)
 Francois Mori/AP Photo

PARIZ - Valérie Trierweiler počela je u nedjelju navečer svoj novi život francuske prve dame - simboličnim plesom. Naime, nakon prvog javnog obraćanja novog predsjednika Francuske u gradiću Tulle, Valérie se na pozornici pridružila Françoisu Hollandeu, te su uz zvukove lokalnog sastava i poznate francuske šansone “La vie en rose” zajedno zaplesali u novo petogodišnje razdoblje predsjedanja jednom od najmoćnijih gospodarskih sila svijeta.

20 godina u novinarstvu

Samo nekoliko trenutaka ranije, Valérie je kao nova prva dama objavila i tekst na Twitteru putem kojega često komunicira sa svojim poklonicima: “Jednostavno sam ponosna što pratim novog predsjednika i sretna što s njim dijelim život”, napisala je ova samozatajna 47-godišnjakinja. Valérie Trierweiler uvijek je u Hollandeovoj sjeni, negdje iza njega, a opet uvijek prisutna. Valérie je šarmantna dama, koja i nakon ulaska u Elizejsku palaču želi ostati svoja, prije svega Valérie Tierweiler, a tek nakon toga partnerica francuskoga predsjednika.

“Morala sam se uštipnuti svake tri sekunde kako bih se uvjerila da je sve to stvarnost”, izjavila je nakon što je njezin partner postao francuski predsjednik, a koja je, teško je ne primijetiti, potpuna suprotnost sada već bivšoj prvoj dami - Carli Bruni Sarkozy. Prije svega novinarka u duši, Valérie nema ni najmanju namjeru, više nego što je to nužno, izlagati svoj život svjetlima reflektora.

Novinarstvom se bavi više od 20 godina, najdulje u francuskom tjedniku Paris Matchu. Tijekom rada u poznatom francuskom magazinu stekla je status borca za prava i poštovanje žena te je uz to veže i anegdota o šamaranju svojega kolege zbog seksističkih komentara, zbog čega je i zaradila nadimak Rotvajler.

Nije štedjela ni uredništvo Paris Matcha kada su 8. ožujka na naslovnici, naravno bez njezina znanja, objavili njezinu fotografiju uz headline “šarmantna Hollandeova imovina” . Putem Twittera uredništvu je sarkastično čestitala na seksističkoj i uvredljivoj naslovnici objavljenoj upravo na Dan žena.

Studirala na Sorbonni

Rođena je u gradiću Angersu u zapadnoj Francuskoj. Ona je peto dijete u velikoj i brojnoj obitelji sa šestero djece. Otac je bio invalid koji je sa 12 godina izgubio jednu nogu od posljedica nagazne mine pred kraj Drugog svjetskog rata. Umro je kad je Valérie imala svega 21 godinu, nakon čega je majka sama prehraljivala brojnu obitelj.

Valérie danas često ističe kako nije imala priliku rasti u prevelikom izobilju, a možda joj je upravo to pomoglo da danas bude snažna i vrlo osviještena te emancipirana. Ova je jednostavna žena dokazala da se s lakoćom može nositi s ponekad vrlo teškim životnim izazovima. Završila je studij politologije i novinarstva na prestižnom pariškom univerzitetu Sorbonni.

Sukob interesa

Danas je mnogi vide kao potpunu suprotnost Carli Bruni Sarkozy, bogatoj nasljednici talijanskog industrijalca, manekenki i pjevačici, koju su, kao i njezina supruga, obilježili sjaj, luksuz, showbiz. Jednom je istaknula kako postane li ikad prva dama, nikad neće dopustiti da privatno postanu tako eksponirani kao njihovi prethodnici Carla i Nicolas.

Njezini prijatelji ističu da je prilično rezervirana, vrlo diskretna, zapravo jedna posve “normalna” žena. Gospođa i Gospodin Normalni u vezi su još od 2005. godine. Veza je počela kao tajna ljubavna afera dok je kao politička novinarka pratila socijalističku partiju, a u javnosti su detalji procurili tek 2007. godine.

Hollande je tada još uvijek bio u izvanbračnoj zajednici sa svojom stranačkom kolegicom Ségolčne Royal, tada bivšom predsjedničkom protukandidatkinjom Nicolasa Sarkozyja, s kojom ima i četvero djece. S druge pak strane Valérie iza sebe ima dva braka. Iz drugog braka s nekadašnjim kolegom i urednikom Paris Matcha Denisom Trierweilerom, Valérie ima troje djece.

Vrlo brzo nakon što je u javnosti objavljena veza s Hollandeom, Valérie je zamoljena da prestane pratiti socijalističku partiju budući da je to bilo u koliziji s kodeksom neovisnoga novinarstva, te se okrenula taboru protivničke stranke konzervativnoj Sarkozyevoj UMP stranci.

Ubrzo je i sama shvatila kako joj je u isto vrijeme teško spajati dvije ljubavi, onu prema Hollandeu i prema politici, te je 2007. počela raditi u redakciji kulture istog magazina. Politika joj je nedostajala pa se uskoro okušala i kao voditeljica i urednica jednog političkog talk showa na francuskoj TV postaji Direct 8.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:41