TRAGIČNA SAGA U FRANCUSKOJ

TKO JE UBIO RAZIGRANOG DJEČAČIĆA Našli su ga vezanog i utopljenog, netko ga je bacio u rijeku, a sada se konačno znaju mogući krivci

Obala rijeke Vologne u kojoj je pronađeno tijelo malog Gregoryja, ubijeni dječačić i uhićenje njegove pratete
 Emmanuel Foudrot / Handout / Robert Pratta / Reuters

Prije gotovo 33 godine, 16. listopada 1984., četverogodišnji Gregory Villemin pronađen je mrtav u rijeci Vologne u istočnoj Francuskoj. Dječačić je bio utopljen, zavezanih ruku i nogu, a njegovo ubojstvo nikad nije riješeno.

Nakon više od tri desetljeća ovog tjedna napravljen veliki iskorak u istrazi. Pod optužbom za otmicu malog Gregoryja, u srijedu su uhićeni njegovi praujna i praujak Jacqueline (72) i Marcel Jacob (71), što je potaknulo nade da će slučaj napokon biti riješen, piše agencija France-Presse.

Naime, u petak je pred sudom u gradu Dijonu potvrđena optužnica za otmicu i nezakonito zadržavanje protiv starijeg bračnog para Jacob, a oboje su zadržani u pritvoru. Očekivano, zanijekali su da imaju ikakve veze s otmicom i ubojstvom dječačića, poručio je tužitelj Jean-Jacques Bosc na press konferenciji.

- U ovom trenutku nemaju alibi koji bi se mogao potvrditi - rekao je Bosc koji je objasnio da je ubojstvu malog Gregoryja prethodila otmica.

- Gregory je bio otet iz doma svojih roditelja i zatočen neko vrijeme prije svoje smrti - kazao je tužitelj.

Robert Pratta / REUTERS
Policija je okružila vozilo u kojem je uhićena Jacqueline Jacob

Nekoliko godina prije ubojstva obitelj Villemin je dobivala anonima pisma i telefonske pozive od nepoznate osobe u kojima se prijetilo osvetom protiv Gregoryjeva oca, Jean-Marie Villemina. Osoba koja je uputila prijetnje pismom i telefonom, a koja je naizgled dobro poznavala širu obitelj Vilemin, u javnosti je kasnije ostala poznata kao"Vrana".

Kobnog 16. listopada 1984., u 17 sati nepoznata je osoba opet nazvala dom Vileminovih s porukom "uzeo sam dječaka i bacio ga u rijeku". Uspaničeni roditelji ustanovili su da je Gregory nestao i počela je masovna potraga na kraju koje je dječak vezanih ruku i nogu, s vunenom kapom preko glave, pronađen utopljen u rijeci Vologne. Dan nakon pronalaska tijela Jean-Marie je primio jezivo pismo, podsjeća The Local.

- Nadam se da ćeš umrijeti od tuge, šefe. Tvoj novac ti ne može vratiti sina. Ovo je moja osveta, ti glupi kučkin sine! - stajalo je u pismu zbog kojeg se godinama špekuliralo da je glavni motiv za ubojstvo ljubomora prema dječakovu ocu koji je bio promoviran na višu poziciju u svojoj tvrtki, čime su on i njegova žena dobili šansu da se izdignu iz svojeg skromnog okruženja.

Emmanuel Foudrot / REUTERS
Obala rijeke Vologne u kojoj je 1984. pronađen utopljeni dječak Gregory

Za zločin je prvo optužen rođak Jean-Marieja Bernard Laroche, kojeg je optužila njegova šogorica. No, ona je kasnije svoj iskaz povukla, a Laroche, koji je nijekao da je on ubojica, je oslobođen. No, oca ubijenog Gregoryja to nije zadovoljilo te se pred novinarima javno zavjetovao da će ubiti Larochea što je i učinio upucavši ga 1985. kad je ovaj odlazio na posao. Zbog tog je zločina Jean-Marie Villemin odležao pet godina u zatvoru.

U prosincu 1986. za ubojstvo je optužena dječakova majka Christine Villemin kad je grafološki ekspert procijenio da je na prijetećim pismima njezin rukopis. No, 1993. je i ona naposljetku oslobođena svih optužbi.

Godinama nije bilo nikakvih pomaka, sve dok najnovija lingvistička analiza prijetećih pisama koji su poslani Gregoryjevim roditeljima opet nije otvorila nadu u rješavanje slučaja, rekao je za AFP izvor blizak istrazi. Konkretno, riječ je o podrobnijoj analizi pisma poslanog godinu dana prije ubojstva Gregoryjevom ocu Jean-Marieju, kao i pisma koje je poslano netom prije pronalaska tijela u kojem počinitelj spominje "osvetu".

Handout / REUTERS
Fotografija ubijenog Gregoryja Vilemina

Očekivano, odvjetnica privedenog Marcela Jacoba je u petak rekla da novih dokaza protiv bračnog para Jacob nema:

- Nema materijalnih dokaza koji ih inkriminiraju, ništa - poručila je za medije Stephane Giuranna.

Osim bračnog para Jacob, ovog tjedna uhićena je i dječakova teta Ginette Villemin, ali je u četvrtak puštena iz pritvora, dok su dječakovi baka i djed ispitani kao svjedoci. Policija je poručila da i dalje ne zna tko je počinio samo ubojstvo, ali da imaju "mnoštvo sumnjivaca".

U svakom slučaju, misteriozno i mučko ubojstvo "malog Gregoryja" godinama je kotiralo kao jedno od najrazglašenijih neriješenih ubojstava kojim se bavio i jedan TV film, 15 knjiga i čak 50 sveučilišnih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:56