TEŠKI UVJETI

TKO SU AMERIKANCI ZATOČENI U SJEVERNOJ KOREJI? Novinarka koja je prošla torturu ispričala što ti ljudi prolaze

Otto Warmbier
 KCNA / REUTERS

Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja je uhitila državljana SAD-a Tonyja Kima, poznatog i pod imenom Kim Sang-duk, čime je dotični postao treći Amerikanac zatočen u zemlji kojom vlada Kim Jong-un.

Nakon što su privedeni sve njih su dočekali teški uvjeti, minijaturne ćelije, malo vode i hrane i još manje svijetla, piše New York Times. Poslije toga slijedi prisiljeno priznanje "zločina" koji im je stavljen na teret (tipa krađa plakata), montirano suđenje i osuda na više godina robije, u pravilu bez šanse za pomilovanje.

Trojica zatočenih Amerikanaca trenutno su Otto F. Warmbier, Kim Dong-chul i ranije spomenuti Tony Kim za kojeg još nije poznato što mu se stavlja na teret i zašto je uhićen. Uvjeti u kojima se oni nalaze poznati su iz priča državljana/ki SAD-a koji su prošli tu agoniju u Sjevernoj Koreji pa su prije ili kasnije pušteni nakon intervencije visoko pozicioniranih američkih političara.

- Bila sam u ćeliji koja je bila 1,5×1,5 metara. Nije bilo rešetaka, a kako bi zatvorili mali otvor na vratima, bio je potpuni mrak. Nije bilo načina da se komunicira s vanjskim svijetom - rekla je Laura King, američka novinarka pritvorena 2009. godine.

Američki misionar Kenneth Bae je pak nakon puštanja na slobodu prošle godine objavio memoare "Nije zaboravljen" u kojima piše kako su ga ispitivali 15 sati na dan, od 8 ujutro do 11 navečer, svaki dan, četiri tjedna zaredom.

New York Times je kratko opisao slučajeve trenutno zatočenih Amerikanaca u Sjevernoj Koreji.

Tony Kim

Gospodin Kim je mjesec dana predavao na Sveučilištu znanosti i tehnologije u Pyongyangu i pokušavao se ukrcati na zrakoplov kojim je trebao napustiti državu netom prije nego što je uhićen u subotu, rekao je zaposlenik sveučilišta Chan-Mo Park.

- Razlog njegova uhićenja nije poznat, ali na sveučilištu sam saznao da navodno nema veze s njegovim radom kod nas. On se bavio još nekim aktivnostima izvan sveučilišta, poput pomaganja u sirotištu - rekao je Park za Reuters.

Gospodin Kim, inače čovjek u srednjim 50-im godinama, je prethodno predavao na Sveučilištu znanosti i tehnologije Yanbian u Kini, blizu granice sa Sjevernom Korejom. U Pyongyang je otputovao sa svojom ženom, za koju se smatra da je i dalje u državi, ali nije poznato je li i ona uhićena. Prema njegovoj Facebook stranici Kim je diplomirao računovodstvo u SAD-u i tamo je kao računovođa radio više od 10 godina.

Otto F. Warmbier

Otto F. Warmbier je 21-godišnji student sa Sveučilišta Virginia koji je u Sjevernu Koreju otišao na grupnom putovanju i također je uhićen prilikom ukrcavanja na let kući, u siječnju 2016. godine. U jednosatnom suđenju mjesec dana kasnije osuđen je "jer pokušao ukrasti propagandni poster".

Na press konferenciji održanoj prošle godine, vidno uplašeni i uplakani Otto je priznao krađu postera i rekavši da je učinio jer mu jedan poznanik "obećao rabljeni auto u vrijednosti od 10.000 dolara ako to učini".

- Počinio sam najgoru grešku u životu - rekao je Warmbier u priznanju za koje nije jasno je li iskreno ili prisiljeno.

Kim Dong-chul

Kim Dong-chul je američki poduzetnik koji je u travnju prošle godine osuđen na 10 godina robije zbog "špijuniranja i drugih prijestupa".

Mjesec dana prije suđenja, Gospodin Dong-chul se također pojavio na press konferenciji u Pyongyangu koju je organizirala sjevernokorejska vlast te se ispričao zbog pokušaja krađe vojnih tajni u suradnji s Južnokoreancima. Obavještajne agencije Južne Koreje to su odlučno zanijekale.

Njegova sudbina nije bila poznata do siječnja 2016. godine kad su vlasti u Pyongyangu dozvolile CNN-u da ga intervjuira. Dong-chul se tada predstavio kao 62-godišnji naturalizirani građanin SAD-a iz Fairfaxa u Virginiji i rekao da je svojedobno vodio kompaniju koja se bavila trgovinom i turizmom u specijalnoj ekonomskoj zoni Rason u Sjevernoj Koreji, blizu kineske i ruske granice. Rekao je da je uhićen u listopadu 2015. godine kad se nalazio s bivšim vojnikom sjevernokorejske vojske koji mu je trebao predati određene klasificirane podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:55