SVI MINISTROVI GAFOVI

TRAŽI SE OSTAVKA BORISA JOHNSONA Nesmotrenom izjavom ugrozio sudbinu britanske novinarke zatočene u Iranu

 
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson ispričao se novinarki Nazanin Zaghari-Ratcliffe, zatvorenoj u Iranu, i njezinoj obitelji nakon što je prije nekoliko dana potencijalno zakomplicirao njezin slučaj.

“Nazanin je boravila u Iranu kako bi obučavala tamošnje novinare”, izjavio je tada pogrešno britanski šef diplomacije i izazvao najave da će uhićena novinarka Zaklade Thomson Reuters biti kažnjena s dodatnih 16 godina zatvora.

Dijete

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, koja je i britanska državljanka, uhićena je u travnju prošle godine prilikom ukrcaja na avion za London sa svojom tada 22-mjesečnom kćerkicom Gabriellom. Njezin suprug Richard Ratcliffe i kolege otad vode kampanju za njezino oslobađanje. Nazanin Zaghari-Ratcliffe osuđena je u rujnu prošle godine na zatvorsku kaznu od pet godina. Njezina kći nalazi se u Iranu, a otac Britanac nema dozvolu da vidi svoje dijete.

Iranian-British aid worker Nazanin Zaghari-Ratcliffe is seen in an undated photograph handed out by her family. Ratcliffe Family Handout via REUTERS  FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
REUTERS
Nazanin Zaghari-Ratcliffe

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson uspio je nesmotrenom izjavom zakomplicirati njezino puštanje o kojemu se već dulje razgovara, a najavljivalo se da bi se to moglo dogoditi već idući mjesec. Kako je riječ o tek posljednjem u nizu Johnsonovih gafova, opozicija se digla na noge tražeći da odstupi.

Naime, Nazanin i njezina obitelj od samoga početka tvrde da je ona bila u Iranu kako bi posjetila obitelj za Novruz, iransku Novu godinu, te da se, osim druženja s obitelji i prijateljima, nije bavila nikakvim spornim aktivnostima za koje je optužuje tamošnja vlada. No, iranska policija uhitila ju je pod optužbom da je obučavala iranske novinare kako bi širili zapadnu propagandu u Iranu. Nakon Johnsonove izjave, iranske vlasti smatraju da imaju priznanje da su bili u pravu.

Britain's Foreign Secretary Boris Johnson meets with Richard Ratcliffe, the husband of Nazanin Zaghari Ratcliffe who is detained in Iran, at the Foreign & Commonwealth Office in London, Britain, November 15, 2017. REUTERS/Stefan Rousseau/Pool
Stefan Rousseau / REUTERS
Boris Johnson s Richardom Ratcliffeom, suprugom novinarke Nazanin Zaghari Ratcliffe

Odnosi

Slučaj Nazanin Zaghari-Ratcliffe otkriva mnogo širu sliku, odnosno kako je britansko-iranska novinarka postala pijun u diplomatskoj partiji šaha Irana i Londona. U trenutku dok Velika Britanija napušta Europsku uniju, odnos s Iranom, koji se vratio na međunarodnu scenu nakon ukidanja sankcija, važan je zbog obnove britansko-iranskih poslovnih veza. Boris Johnson zbog toga ide u posjet Iranu ove godine. Njegova je diplomatska zadaća očuvati nuklearni dogovor Irana i Zapada, obnoviti poslovne veze te istodobno zadržati pravo da Britanija kritizira iransko djelovanje u Libanonu, Siriji i Jemenu koje vlada u Londonu ne podržava. Očekuje se da Johnson otvori temu Nazanin Zaghari-Ratcliffe, ali ona, jasno je, nije prioritet razgovora.

Zahtjevi

Taj slučaj ispolitiziran je i u Velikoj Britaniji. Britanska je opozicija zbog Johnsonovih štetnih komentara zatražila njegovu trenutnu ostavku. Od njega je zatraženo i da osigura Nazanin Zaghari-Ratcliffe diplomatsku zaštitu. No, britansko Ministarstvo vanjskih poslova ne mora joj taj status dodijeliti jer Nazanin ima dvojno državljanstvo. Pitanje s kojim se suočava Boris Johnson jest hoće li njezin slučaj postaviti kao preduvjet da se nastavi popravljanje odnosa Irana s Britanijom kada otputuje u Iran.

Bivši konzervativni ministar vanjskih poslova Sir Malcolm Rifkind napisao je u Guardianu da bi povećanje kazne koju je dobila Nazanin Zaghari-Ratcliffe označilo najveću krizu u britansko-iranskim odnosima posljednjih godina. Istodobno, ako bi Johnson ostavio Teheran praznih ruku, to bi bilo loše ne samo po njega, nego bi naštetilo rastućim ekonomskim vezama između dviju zemalja, naveo je Rifkind.

U međuvremenu britanski tabloidi donose listu iranskih zahtjeva u zamjenu za oslobađanje Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Među njima je vraćanje 400 milijuna funti duga zbog nepoštivanja dogovora o prodaji tenkova Chieftain Iranu 1979. godine. Teheran smatra da ga je London oštetio kada je odbio isporučiti tenkove novoj revolucionarnoj islamskoj vladi Irana. Teheran također zahtijeva od Londona da dopusti iranskom veleposlanstvu u Londonu otvaranje bankovnih računa. Trenutačno se, zbog američkih sankcija, sve plaća gotovinom koja se čuva u podrumu. Također Iran traži i otvaranje ureda stranih kompanija u Teheranu kako bi počelo strano ulaganje u Iran.

Boris Johnson uskoro putuje u Iran. No, njegov nastup tamo bit će pod povećalom. Kod kuće ga čekaju nezadovoljni kolege spremni za paljbu. Među njegovim najistaknutijim kritičarima bili su vođa laburističke opozicije Jeremy Corbyn i londonski gradonačelnik Sadiq Khan. Oni su zatražili od premijerke Therese May da Johnsona liši dužnosti. Laburist Paul Flynn opisao je Johnsona kao “vic” i sugerirao da bi ga trebao zamijeniti “kompetentan političar”. May je u nezgodnoj poziciji jer je upravo Johnson vođa tabora koji se ne slaže s njezinim vodstvom stranke, a May je, pak, pod kritikama javnosti da je previše slaba i da nema autoriteta kod Borisa Johnsona i njegovih političkih saveznika.

Brojni ministrovi gafovi: Škotsku lidericu nazvao lisicom u kokošinjcu

O Mianmaru

Tijekom posjeta Mianmaru u rujnu šef britanske diplomacije počeo je citirati pjesmu “Mandalay” Rudyarda Kiplinga. Kada je stigao do dijela “hramska zvona kažu, vratite se britanski vojnici (...)”, britanski veleposlanik Andrew Patrick ga je zaustavio, objašnjavajući mu kako to “baš i nije dobra ideja”. Naime, Kiplingova pjesma Mianmarce može samo podsjetiti na vrijeme britanskog kolonijalizma koje im nije u najugodnijem sjećanju.

O Libiji

Johnson se poskliznuo i prilikom govora o Libiji na godišnjoj konvenciji torijevaca. Tada je komentirao da libijski grad Sirt ima potencijal postati novi Dubai. A onda je dodao: “Sve što moraju učiniti jest ukloniti sve te leševe s ceste”. Tada su mu mnogi zamjerili što nije barem bio dovoljno pristojan da se nakon toga ispriča.

O Hillary Clinton

“Ima izblajhanu plavu kosu, usne poput nadurenog malog djeteta i ledeni plavi pogled poput medicinske sestre u umobolnici”, izjavio je o Hillary Clinton, predsjedničkoj kandidatkinji demokrata. Johnson je tada rekao da priželjkuje pobjedu Hillary Clinton, ali “samo zato jer bi se onda Bill Clinton vratio u Bijelu kuću”, dodao je.

O Nicoli Sturgeon

Johnson je iznio niz uvreda na račun škotske liderice Nicole Sturgeon. Primjerice, usporedio ju je s lisicom u kokošinjcu, kraditeljicom dragulja, kraljem Herodom koji ubija djecu i proždrljivom bubom, sve u istom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:32