NEPAŽNJA?

TREĆE DIJETE PREMINULO ZBOG NAMJEŠTAJA IZ IKEA-e Policija istražuje posljednji slučaj u zadnje dvije godine

 Tomislav Krišto/Cropix

Američka policija istražuje slučaj smrti bebe koja je preminula nakon što se na nju srušio Ikein ormarić za koji je švedska kompanija i jedan od najpoznatijih proizvođača namještaja na svijetu prije mjesec dana priznala potencijalnu opasnost u slučaju da ormarić nije dobro pričvršćen na zid.

22-mjesečni Theodore ‘Ted’ McGee doživio je nesreću 14. veljače ove godine kad je na njega u spavaćoj sobi u njihovom domu u Minnesoti pao ormar i zdrobio ga, piše Independent . Roditelji djeteta rekli su da je drijemao kao što se uvijek odmara u toku dana, a obiteljski je odvjetnik rekao da roditelji nisu čuli niti ormar kad je pao niti djetetov plač.

Tedova majka, Janet McGee, rekla je da je pronašla sina u sobi ispod metar i pol visokog ormara kad ga je došla provjeriti što čini svakih 20 minuta. Kako nije bio na krevetu, pomislila je da se skriva po sobi što je običavao raditi u vrijeme odmora kad nije bio pretjerano pospan.

U istragu se uključio i švedski gigant IKEA kao i Agencija za sigurnost proizvoda (Consumer Product Safety Commission).

U srpnju 2015. godine IKEA je navodno izdala priopćenje vezano uz sigurnosne propuste linije namještaja Malm te u suradnji s agencijom CPSC pokrenula program popravaka čak 27 milijuna komada koji su u prodaji od 2002. godine.

Naime, dvoje djece u dobi od dvije godine stradalo je 2014. od iste linije namještaja, priopćila je IKEA u srpnju prošle godine.

Kompanija je izrazila sućut obitelji i istaknula još jednom važnost dobrog pričvršćivanja prema priloženim uputama kako bi se izbjegao rizik od potencijalnih nesreća .

Prema podacima agencije CPSC u Americi jedno dijete umre svaka dva tjedna, a jedno se ozlijedi svake 24 minute u nezgodama koje uključuju namještaj.

Podsjetimo, u veljači ove godine IKEA je pozvala sve koji su kupili HYBY, LOCK i RINNA stropne svjetiljke da ih odmah uklone sa stropova te da ih vrate u robnu kuću IKEA gdje će dobiti puni povrat novca. Mjesec dana prije toga s tržišta su povukli dječje LATTJO palice za bubnjeve i drvene udaraljke, također zbog sigurnosnih propusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:15