NOVI ŠOK NA POMOLU

TRUMP BRUTALNO PONIŽAVA SVOG GLAVNOG SAVEZNIKA Serija napada na glavnog državnog odvjetnika uvod je u njegovu smjenu, ali pravi cilj je potpuno drugi

 Carlos Barria / REUTERS

U nizu turbulencija koje pogađaju administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na pomolu je nova, i to ona koja bi mogla imati uistinu dalekosežne posljedice. Prema informacijama koje već nekoliko dana kolaju američkim medijima, Trump priprema smjenu Jeffa Sessionsa, ministra pravosuđa, koji je ujedno i glavni državni odvjetnik, i svog donedavnog glavnog republikanskog saveznika.

Sessions je bio prvi viđeniji republikanski senator koji je javno stao uz Trumpa, u izbornoj je kampanji bio njegov savjetnik za vanjsku politiku, a njegov kruti antiimigrantski stav doveo ga je na čelo pravosudnog aparata, no ubrzo nakon imenovanja pojavili su se problemi zbog navodnih veza s Rusima. Naime, ispostavilo se da je Sessions propustio spomenuti da se u nekoliko navrata susreo s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom te je u buri koja je nastala nakon tog otkrića izuzeo samog sebe iz istrage koju njegovo ministarstvo i FBI vode o povezanosti Trumpova izbornog stožera s Kremljom.

U međuvremenu je Trump smijenio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, a Sessionsov zamjenik Rod Rosenstein je Comeyjeva prethodnika Roberta Muellera imenovao specijalnim tužiteljem zaduženim isključivo za slučaj ruskih veza.

Trump je, kako su u više navrata javljali mediji pozivajući se na neimenovane izvore, bio jako nezadovoljan što se Sessions izuzeo iz istrage, a kako su ga detalji cijelog slučaja počeli dodatno opterećivati, kritike su odnedavno postale i javne te je Trump u prošlotjednom intervjuu za New York Times rekao da Sessionsa nije trebao ni stavljati za ministra i glavnog državnog odvjetnika.

- Da sam znao da će se izuzeti iz istrage, imenovao bih nekoga drugog, izjavio je.

Sljedećih je dana nastavio s kritikama na njegov račun, nazivajući ga problematičnim i slabim, što su mnogi prokomentirali kao ponižavanje Sessionsa, a u međuvremenu je i stigla informacija kako već razgovara s mogućim kandidatima za njegova nasljednika. U utorak su američki mediji izvijestili kako se odluka o sudbini Sessionsa, koji je rekao da nema namjeru davati ostavku, očekuje 'uskoro', a neki analitičari tumače tu Trumpovu namjeru korakom u pokušaju smjene samog specijalnog tužitelja Muellera.

Kako su javili New York Times i Washington Post, predsjednik SAD-a je svojim ljudima već naredio da pokušaju iskopati što je više moguće prljavština i podataka koji bi mogli dokazati da je Mueller u mogućem sukobu interesa, s obzirom da je radio u odvjetničkom uredu koji je zastupao fondaciju obitelji Clinton, a kao što je poznato, Hillary Clinton je bila Trumpova demokratska protukandidatkinja na izborima. Iz Bijele su kuće u međuvremenu pustili i informaciju da Trump razmatra s pravnim savjetnicima mogućnost da samom sebi i svojim suradnicima, u slučaju da se nađu na udaru moguće Muellerove optužnice, udijeli oprost, ali sada se pojavila i ideja da preko novog ministra pravosuđa, koji se ne bi imao razloga izuzimati iz istrage, isposluje smjenu samog Muellera, a samim time i praktičnu obustavu istrage protiv samoga sebe.

Što god Trump učinio, micanje Sessionsa moglo bi mu jako naštetiti jer je riječ o republikancu s vrlo velikim autoritetom u stranci, a već su se javili konzervativni krugovi, koji su dosad bili odani Trumpu, s upozorenjima da ne dira Sessionsa. Među kritičarima se tako našao i notorni portal Breitbart News, koji je u gotovo svim dosadašnjim situacijama baš svaku negativnu vijest o Trumpu nastojao pretvarati u pozitivnu.

Sve ovo događa se i u jeku velike rošade u Trumpovom odjelu za odnose s javnošću. Prošlog je tjedna za direktora komunikacija postavio kontroverznog bivšeg menadžera hedge fondova Anthonyja Scaramuccija, nakon čega je u znak protesta ostavku dao glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:22