SVEČANOST U KONGRESU

Trump obećao da će pobijediti antisemitizam

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u utorak da će pobijediti antisemitizam u svim njegovim oblicima, očito u želji da okrene stranicu nakon niza polemika o toj temi koje su obilježile početak njegova mandata.

"Danas se prisjećamo šest milijuna židova čiji snovi su prekinuti. Prisjećamo se i milijuna drugih nedužnih žrtava nacizma", rekao je Trump tijekom svečanosti sjećanja koju je u Kongresu organizirao Muzej holokausta u Washingtonu.

"Poricanje holokausta je jedan od brojnih oblika opasnih antisemitizama stalno prisutnih u svijetu", dodao je na svečanosti u nazočnosti preživjelih iz koncentracijskih logora. "Obećavam da ćemo pobijediti antisemitizam", dodao je i spomenuo antisemitizam na sveučilišnim kampusima i javnim prostorima.

"Kao predsjednik Sjedinjenih Država, uvijek ću biti na strani židovskog naroda i našeg velikog prijatelja i partnera, države Izrael", istaknuo je.

"Danas smo u žalosti, prisjećamo se, molimo i obećavamo 'više nikada'", zaključio je na toj svečanosti koja je završila židovskom molitvom za mrtve.

Nekoliko dana nakon što je 20. siječnja postao predsjednik, Trump je prigodom svjetskog dana sjećanja na žrtve holokausta objavio priopćenje u kojem nije spomenuo židove. Kritiziran je i nakon prespore reakcije na niz antisemitskih incidenata diljem Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:40