RAZGOVARAO S ABEOM

Trump obećao potporu Japanu nakon što je Pjongjang ispalio raketu koja je preletjela preko njihovog teritorija

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump obećao je nastavak suradnje s Japanom glede Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang ispalio raketu koja je preletjela preko japanskog teritorija, priopćila je u srijedu Bijela kuća.

Trump i japanski premijer Shinzo Abe razgovarali su telefonom i "potvrdili su nastavak bliske suradnje" u naporima za rješavanje problema koji predstavlja Sjeverna Koreja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders. Pjongjang je ranije ovaj tjedan ispalio balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela japanski teritorij.

Raketa Hwasong-12 ispaljena je iz Sunana, blizu Pjongjanga, u 5.57 sati (ponedjeljak, 22.57 sati po hrvatskom vremenu) i preletjela je iznad japanskog otoka Hokkaida. Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su se ranije u srijedu da će izvršiti veći pritisak na Sjevernu Koreju.

Abe i Moon "složili su se oko potrebe da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju do krajnje granice kako bi ju se prisililo da dragovoljno dođe za pregovarački stol", rekao je Park Soo-hyun, glasnogovornik ureda južnokorejskog predsjednika, a prenijela je novinska agencija Yonhap.

Dvojica čelnika također su rekla da će pozvati na oštrije sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pjongjanga.

Pjongjang svoje vojne ambicije opravdava potrebom da se zaštiti od Sjedinjenih Država. Ovaj zadnji raketni pokus, proveden nakon nakon subotnjeg ispaljivanja triju projektila kratkog dometa, dogodio se u vrijeme zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Seula i Washingtona na Korejskom poluotoku. Te vježbe svaki put izazovu bijes Sjeverne Koreje koja kaže da ih smatra pripremom za invaziju na svoj teritorij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59