PUT U NOVU KRIZU?

TRUMP POTPISAO UREDBU KOJU SU BANKE JEDVA DOČEKALE Na Wall Streetu euforija, analitičari upozoravaju: 'Mogla bi se ponoviti velika kriza iz 2008.!'

Skulptura bika talijanskog umjetnika Artura Di Modice koja je postala simbolom Wall Streeta i Donald Trump u krugu
 Chris Hondros/Newsmakers / Kevin Lamarque / Getty Images / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dodd-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se regulira poslovanje financijskih institucija i regulatornih agencija, piše BBC.

Taj zakon bio je odgovor Baracka Obame na katastrofalnu financijsku krizu iz 2008./2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke (uglavnom njihov investicijski dio) i rejting agencije. Zakonom su uvedena brojna ograničenja u financijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R--a i Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća, a ime je dobio prema dvojici zastupnika demokrata koji su ga predložili u Kongresu.

Jasno, od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Wall Street mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju koje bilo zapanjuće slobodno (čitaj: rizično) u vrijeme krize. Prošlog tjedna je Trump, izabran na krilima otpora establišmentu kojeg su velike banke možda i ključni dio, rekao ono što je Wall Street želio čuti godinama:

- Dodd-Frank je katastrofa. Napravit ćemo velike promjene u vezi Dodd-Franka - rekao je Trump za zakon kojim je, između ostalog, kreiran i Ured za zaštitu potrošača čija je uloga osigurati da banke, kreditori i druge financijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače.

Glavni ciljevi toga zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreznih obveznika mora spašavati "banke prevelike da bi smjele propasti". U tu svrhu je bankama naloženo da smanje ovisnost o dugovima kao načinu financiranja ii kreiraju takozvane "oporuke" u kojima bi otkrili kako će se ponašati u slučaju potencijalne krize.

Kevin Lamarque / REUTERS

Osim toga, Dodd-Frank je stvorio Vijeće za nadzor financijske discipline čiji je cilj osigurati disciplinu na tržištu te identificirati rizike (oni su, na primjer, nedavno odbili nacrt "oporuke" u slučaju krize Goldman Sachsa kao neadekvatan)

- Mnogo toga u zakonu je dizajnirano za situaciju kad stvari pođu po zlu, to jest kada nastanu ogromni problemi na tržištu hipotekarnih kredita - objasnio je za BBC zastupnik Demokrata u Kongresu Jim Himes.

No, Trumpova administracija tvrdi da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primjeru prevelike kontrole vlade nad financijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su pitanju velike banke i velike tvrtke općenito.

- Danas potpisujemo temeljna načela uređenja američkog financijskog sustava - izjavio je Trump potpisujući dokument u Ovalnom uredu, čemu je, među ostalim, nazočio potpredsjednik Mike Pence.

- Teško da je nešto bilo važnije od ovoga, zar ne? - dodao je nasmijani Trump.

Naravno, ovakva vijest je izazvala val oduševljena na Wall Streetu i europskim burzama, pa su tako dionice banki Goldman Sachsa (jedne od glavnih aktera krize, na kojoj su lijepo zaradili) i JP Morgan Chase narasle za 4, odnosno 2,5 posto.

- Banke će sad moći efikasnije odrediti cijene za svoje usluge i lakše ih ponuditi potrošačima - rekao je Trumpov savjetnik Gary Cohn, inače jedan od bivših direktora Goldman Sachsa, kojem je ta banka isplatila 85 milijuna dolara otpremnine prije nego je otišao raditi u Bijelu kuću.

Financijski analitičar iz London Capital Group, Jasper Lawler, rekao je za BBC da će "revizija Dodd-Franka omogućiti manjim bankama da se uključe u tržišno natjecanje efikasnije, ali i da cijeli sistem vodi u rizik ponavljanja krize iz 2008. godine".

Puno jači u svojoj kritici bio je švedski ministar za financijsku stabilnost Per Bolund koji je rekao da bi poziv Dodd-Frank zakona bio "opasan, štetan i vrlo nesretan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:32