OŠTAR STAV

TRUMP POZVAO IZRAEL NA ZAJEDNIČKU BORBU PROTIV IRANA 'Zajedno možemo zaustaviti i natjerati natrag iranski marš agresije i terora u regiji'

 REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump je za posjeta Jeruzalemu u petak poticao Izrael da se pomiri s arapskim susjedima kroz zajedničko neprijateljstvo prema Iranu.

"Za mog posjeta Saudijskoj Arabiji susreo sam s mnogim čelnicima arapskog svijeta", rekao je Trump izrealskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u njegovoj rezidenciji u Jeruzalemu. "Ti su čelnici izrazili zabrinutost koju svi dijelimo glede rastućih ambicija Irana i poništavanju njegovog napredovanja".

Netanyahu, čije je čvrsto protivljenju sporazumu s Iranom 2015. dovelo do trzavica s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, pohvalio je Trumpov zaokret u politici SAD-a spram Irana.

"Zajedno možemo zaustaviti i natjerati natrag iranski marš agresije i terora u regiji. Prvi puta u mnogo godina, i mom životu, vidim potencijal za promjenu", rekao je Netanyahu.

Trump, koji je bliskoistočni mirovni sporazum nazvao "jednim od najtežih", također je rekao da je uvjeren "da će se on na kraju postići" i da je novo partnerstvo za vraćanje mira u regiju moguće.

Trump je sporazum o iranskom nuklearnom programu između Irana i šest svjetskih sila ranije nazivao "najgorim sporazumom ikad", a SAD trenutno procjenjuje treba li ostati u njemu.

Trump je iskazao svoj oštar stav spram Irana čim je u ponedjeljak nakon posjeta Saudijskoj Arabiji pristigao u Izrael na svojoj prvoj inozemnoj turneji u svojstvu predsjednika. "Postoji rastuće shvaćanje među vašim arapskim susjedima o zajedničkoj prijetnji koja dolazi iz Irana", rekao tijekom svečanog dočeka u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu.

"Iranu se nikada ne smije dopustiti da ima nuklearno oružje", dodao je Trump kasnije tijekom večeri u rezidenciji izraelskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:29