'TO ŠTETI AMERIČKOM NARODU'

TRUMP SVE JAČE PRITIŠĆE KINU Želi istražiti trgovinsku praksu koja tjera američke tvrtke u Kini da predaju svoje intelektualno vlasništvo

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će narediti svom glavnom savjetniku za trgovinu da procijeni je li potrebno istražiti kinesku trgovinsku praksu koja tjera američke tvrtke u Kini da predaju svoje intelektualno vlasništvo, objavili su u subotu dužnosnici vlade.

Taj potez, koji bi mogao voditi do povećanja carina na kineske proizvode, stiže u razdoblju u kojem Trump od Kine traži da učini više u sprječavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa dok on Pyongyangu prijeti vojnom akcijom. Trump je isticao kako bi bio otvoreniji ustupcima Kini ako bi ona zauzela agresivniji stav prema Sjevernoj Koreji.

Usprkos tome, dužnosnik vlade inzistira da su pitanje Sjeverne Koreje i potencijalne trgovinske istrage "totalno nepovezane", tvrdeći da ta trgovinska akcija nije taktika stvaranja pritiska. Trump će uputiti Roberta Lighthizera, američkog predstavnika za trgovinu, da procijeni postoje li razlozi za istragu "bilo kojih kineskih zakona, politika, praksi ili djelovanja koje bi mogle biti nerazumne ili diskriminatorne, te koje štete američkom intelektualnom vlasništvu, inovacijama i tehnologiji", otkrio je službenik.

"Nepravedne kineske trgovinske prakse i industrijske mjere, uključujući obavezni prijenos tehnologija i krađu intelektualnog vlasništva, štete američkoj ekonomiji i radnicima", naglasio je drugi dužnosnik.

"Potez koji će biti poduzet u ponedjeljak je odraz predsjednikove snažne predanosti suočavanju s tim problemom na čvrst način".

Ako će istraga biti pokrenuta, ona će trajati i do godinu dana, rekao je treći dužnosnik, dodavši kako je prerano špekulirati o mjerama koje bi mogle biti poduzete protiv Kine, te da će se to pitanje rješavati pregovorima.

Iako je Kina sudjelovala u jednoglasnoj odluci Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o dodatnim gospodarskim sankcijama Pyongyangu, Trump i dalje stvara pritisak da Peking učini više oko gospodarskih pitanja. "Gubimo stotine milijardi dolara godišnje u trgovini s Kinom. Oni znaju koji je moj stav", otkrio je novinarima u četvrtak. "Ako nam Kina pomogne, osjećat ću se puno drugačije oko trgovine".

Američki predsjednik je u petak telefonom razgovarao s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, pri čemu su ponovili zajedničku predanost denuklearizaciji korejskog poluotoka, priopćila je Bijela kuća, ne otkrivši jesu li razgovarali i o trgovini. Osim SAD-a, na kinesku krađu intelektualnog vlasništva koja je posebno pogodila tehnološki sektor žalile su se i Europska unija, Japan, Njemačka i Kanada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:23