OBRAĆANJE U UN-u

TRUMP ZAOŠTRIO RETORIKU DO SAMOG KRAJA, SJEVERNOJ KOREJI ZAPRIJETIO TOTALNIM UNIŠTENJEM 'Kim Jong-un je u samoubilačkoj misiji'

 Shannon Stapleton / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump održao je u utorak govor u Ujedinjenim narodima u kojem je naglasio da se svijet nalazi pred "velikom opasnosti" koja prijeti od odmetnutih režima koji imaju moćno oružje, kao i terorista koji se šire planetom.

Trump je u svojem govoru, inače prvom pred Općom skupštinom UN-a, pozvao lidere 150 drugih država da se pridruže SAD-u kako bi pobijedili te prijetnje.

- Grupa odmetnutih režima je prijetnja našem planetu - rekao je Trump te istaknuo Sjevernu Koreju i Iran među njima.

Iako je Trump pohvalio najnovije ekonomske sankcije koje je UN nametnuo režimu Kim Jong-una, dodao je da je njegova administracija spremna braniti sebe ili svoje saveznike ako Sjeverna Koreja i dalje bude prijetila.

- Nećemo imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju. "Čovjek raketa" (Trumpov nadimak za Kim Jong-una, op. a.) je u samoubilačkoj misiji - rekao je Trump.

- Kim Jong-un predstavlja prijetnju cijelom svijetu, a ta prijetnja uključuje nezamisliv gubitak života, dodao je Trump, referirajući se na Pjongjangov nuklearni program.

Rekao je i da će 'zlo trijumfirati' ako se većina normalnog svijeta ne suprotstavi Sjevernoj Koreji, čije je vodstvo nazvao bandom kriminalaca.

Kad je Trump izgovorio svoje dosad najžešće upozorenje Sjevernoj Koreji, prostorijom se proširio glasan žamor.

- Bude li trebalo, Amerika će nešto poduzeti i sama, najavio je Trump, ističući da će njemu 'Amerika uvijek biti na prvom mjestu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:19