OPASNA SITUACIJA

TRUMPOV ČOVJEK KOJEGA SMATRAJU GLASOM RAZUMA PRVI PUT SPOMENUO MOGUĆI RAT SA SJ. KOREJOM Javio se i Kim: 'Upravo je dovršen plan napada na Guam!'

James Mattis
 Francois Lenoir / REUTERS

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je u ponedjeljak da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Države situacija bi mogla prerasti u rat.

"Ako ispale na Sjedinjene Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat", rekao je Mattis novinarima.

Mattis je rekao da bi Sjedinjene Države znale putanju sjevernorejskog projektila "za nekoliko trenutaka" i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam "mi ćemo ga uništiti".

Za Mattisa, umirovljenog generala poznatog i po nadimku 'Bijesni pas', često se govori da je jedan od glasova razuma u neposrednoj okolini američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već u nekoliko navrata davao zapaljive ratoborne izjave usmjerene protiv Sjeverne Koreje. Ovo je dosad prvi put da Mattis izravno spominje mogućnost rata s tom izoliranom državom, koju vodi Kim Jong-un.

U međuvremenu, kako javljaju sjevernokorejski državni mediji, Kim Jong-unu je u ponedjeljak vojna vrhuška predstavila plan napada na američki pacifički otok Guam. U izvješću agencije KCNA navodi se da je Kim plan proučavao 'dugo' te da vojska sada samo čeka njegovu zapovijed, ali kako upozorava BBC, agencija je navela i da Pjongjang pomno prati poteze koje će povući Amerikanci te će tek nakon što vide što smjera Washington oni odlučiti o vlastitim akcijama. To bi, prema BBC-ju, moglo značiti blagu 'deeskalaciju' retorike iako se sa Sjevernom Korejom nikada ne može znati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:45