JAMES COMEY PRED SENATOM

TRUMPOVA NAJGORA NOĆNA MORA Smijenjeni direktor FBI-a javno iznosi svoju veliku ispovijest, otkriva najintimnije detalje svog odnosa s predsjednikom

 Jonathan Ernst / REUTERS

U cijelom SAD-u, ali i diljem svijeta, u četvrtak su oči mnogih uperene u nedavno smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja koji je došao na saslušanje pred američkim Senatom.

Odmah na početku saslušanja Comey je otvoreno optužio administraciju predsjednika Donalda Trumpa, kojemu može zahvaliti za svoj otkaz, da ga je oklevetala u javnosti u očekivanju njegova naglog otpuštanja, što se i dogodilo. No, Comey je također rekao kako ne vjeruje da su ga predsjednik i njegovi pomoćnici zamolili da obustavi istragu oko navodne umiješanosti Rusa u predsjedničke izbore u SAD-u 2016., na kojima je Trump pobijedio.

Trump je njegovom smjenom izazvao političku oluju. Comey je vodio istragu o optužbama da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

U pisanom iskazu objavljenom dan prije saslušanja, Comey navodi da ga je Trump zatražio da u sklopu te istrage odustane od istrage protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Comey tvrdi da mu je Trump na sastanku u Bijeloj kući u veljači rekao: "Nadam se da ćeš pristati odustati od toga, da ćeš pustiti Flynna."

Neki pravni stručnjaci smatraju da bi Comeyjevo svjedočenje moglo osnažiti mogući zahtjev za Trumpovim opozivom u Kongresu na temelju optužbi da je ometao pravdu.

"Mislim da nije na meni da kažem je li razgovor koji sam vodio s predsjednikom bio pokušaj ometanja pravde. Doživio sam ga jako uznemirujućim, jako zabrinjavajućim", rekao je.

Comey je rekao da je nakon otkaza bio iznenađen, a zatim i ljutit kada je čuo razloge koji su se navodili kao opravdanje njegova otpuštanja:

- Više puta mi je predsjednik Trump rekao da radim izvrstan posao i da se nada da ću ostati. Također mi je više puta rekao da je razgovarao s mnogo ljudi o meni, uključujući našeg trenutnog glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa, i da su mu svi rekli da radim izvrstan posao i da me u FBI-u obožavaju - reako je Comey.

Kad je čuo argumente iz Bijele kuće za vlastitu smjenu, bivši direktor FBI-a je, kaže, ostao u nevjerici:

- Zbunilo me kada sam vidio kako predsjednik na televiziji objašnjava da me zapravo otpustio zbog "ruske istrage". Također sam bio zbunjen inicijalnim objašnjenjem koje je ponuđeno javnosti, a tu su se kao razlog navodile odluke koje sam donio tijekom izbora. To nije imalo nikakvog smisla - kazao je.

Napokon, Comey je otvoreno optužio Bijelu kuću za laganje kad su rekli da je velik dio službenika FBI-a razočaran njegovim radom:

- Administracija je tada odlučila okaljati moje ime tako da kažu da je FBI bio loše vođen. Kratko i jasno, to su bile laži - rekao je Comey koji je prije svjedočenja u javnost pustio i dužu izjavu koja se tiče njegova otpuštanja.

Na pitanje senatora postoje li snimke njegovih sastanaka s Trumpom, što je prije nekoliko tjedana dao naslutiti sam predsjednik u jednoj od svojih objava na Twitteru, Comey je kratko odgovorio:

- Bogek dragi, nadam se da postoje snimke!

Comey je također otkrio i da je osobno dao mig svom prijatelju da u medije pusti sadržaj njegovih osobnih bilježaka koje je vodio nakon sastanaka s Trumpom, kako bi pokušao ubrzati imenovanje posebnog tužitelja, što se u konačnici i dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:21