DRAMATIČNA SITUACIJA

'TURCI SU PROGLASILI RAT!' Sprema se nova krvava epizoda u ratu u Siriji, Erdogan već tjednima gomila snage na sjeveru zemlje, traži se pomoć SAD-a

 Reuters

Prvi čovjek kurdske milicije u Siriji (YPG) za Reuters je izjavio da je rat njegovih trupa s Turskom neizbježan. Prema riječima Sipana Hema turska vojska nadire prema sjeveroistoku Sirije, gotovo svaki dan izmjenjuje se artiljerijska paljba i, kaže on, Turska je praktički ovim potezima proglasila Kurdima na tom području rat!

- Turci se pripremaju za ozbiljnu vojnu operaciju. Te pripreme na sjeveru zemlje dosegnule su toliku razinu da su nam zapravo proglasili rat. Sve ovo može dovesti do eskalacije sukoba u narednim danima - rekao je Hemo potvrdivši kako Kurdi neće dočekati Turke s 'rukama u džepovima'.

- Nećemo ostati pasivni. Ovo što se sprema je potencijalna agresija i mi ćemo uzvratiti.

YPG-u je sukob s Turcima zadnje što im treba u trenucima dok traje ofenziva na 'prijestolnicu' Islamske države Raqqu. Potpomognuti Amerikancima, Kurdi samo što nisu osvojili grad koji je 200 kilometara udaljen od Alepa, pokrajine s istoimenim glavnim gradom, područja gdje su sve učestaliji sukobi Kurda i Turaka.

Turske su snage u sjevernu Siriju ušle prošle godine s namjerom da pomognu sirijskim pobunjenicima da unište Islamsku državu, ali istovremeno se turskom lideru Recepu Tayyipu Erdoganu ukazala šansa da drži na nišanu Kurde, s kojima Turci otprije gaje neprijateljstvo unutar svojih nacionalnih granica. U posljednjih nekoliko tjedana Ankara raspoređuje sve više svojih snaga sjeverno od Alepa, što je prilično siguran znak da se na tom području nešto sprema. Izgovor Erdogana je da Kurdi u Siriji predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju Turskoj i vidi ih kao 'produženu ruku' Kurdistanske radničke parije (PKK), koja već desetljećima vodi borbu s turskom državom kako bi se izborili za autonomiju. Međutim, YPG i PKK demantiraju da između njih postoji bilo kakva poveznica.

Kap koja je prelila čašu očito je bilo žestoko granatiranje kurdskih područja u noći s ponedjeljka na utorak. Turci su satima ispaljivali projektile na područja koje drže kurdske snage, a izvještaji govore da je troje ljudi poginulo, a da ih je osam teško ranjeno. Kurdi tvrde da je u napadu poginula cijela jedna obitelj u mjestu Kafrantone. Agencija Hawar tvrdi da su Turci ciljali sela u području al-Shahba.

Ista agencija navodi da su u YPG-u o svemu obavijestili svoje saveznike Amerikance, pa čak su im poručili da će se morati povući iz operacije oslobađanja Raqqe ukoliko se turska agresija ne zaustavi. Kurdi su, navodno, poručili Amerikancima da pod hitno 'primire' Erdogana ili će rat u Siriji dobiti novu neželjenu epizodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:42