RAT U SIRIJI

Turska traži zone za zaštitu civila, Annan promatrače UN-a

Turske su vlasti, u slučaju pogoršanja nasilja, izradile plan prema kojem bi se unutar Sirije formirale sigurne zone za zaštitu civila, prenio je jučer Wall Street Journal .

Prema tom planu, uspostavljanje tih zona podrazumijevalo bi i vojnu zaštitu, tvrde dužnosnici. U međuvremenu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da sirijska opozicija nikada, pa čak i da je naoružana do zuba, neće pobijediti sirijske državne oružane snage. Ako zapadne i arapske države vojno interveniraju i opskrbe pobunjeničke skupine oružjem, klanje će trajati godinama, ustvrdio je Lavrov.

Homs opet granatiran

Intenzivne borbe u Siriji, tvrde aktivisti i civili u pogođenim područjima, nastavile su se i nakon što su sirijske vlasti u ponedjeljak objavile da su počele povlačiti vojnike u njihove baze iz mirnih gradova te u predgrađa gradova gdje traju intenzivni sukobi.

Sirijske grupe za zaštitu ljudskih prava ustvrdile su da je u utorak, na dan početka povlačenja, ubijeno najmanje 58 civila. Eksplozije i pucnjevi zabilježeni su i jučer u nekoliko područja diljem zemlje, uključujući Homs, gdje je navodno ubijeno najmanje 11 civila.

- Tenkovi i dalje gađaju i upadaju u gradove i sela prije nego što se vrate u svoje baze - tvrde aktivisti, koji optužuju režim da žestokim napadima i uhićenjima pokušava slomiti svoje protivnike uoči dogovorenog primirja.

Annan čeka povlačenje

Prema mirovnom planu Kofija Annana prihvaćenom prošlog tjedna, sirijske oružane snage trebale bi se povući iz gradova u svoje baze do 10. travnja. Nakon povlačenja vojske, iz gradova bi se u roku od 48 sati trebali povući i sirijski pobunjenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12