LOŠE VIJESTI

TUŽAN DAN ZA ŽIVOTINJSKI SVIJET Medvjedica tražila mlade koje je pregazio kamion pa sama stradala pod kotačima, mrtvog pronašli i mladog surog orla

 
 Srdjan Vrancic / Ilustracija / CROPIX

Nakon što je u noći na utorak na autocesti Maribor-Ljubljana stradalo troje medvjedića koje je pregazio nepoznati vozač kamiona, nedaleko od mjesta nesreće pronađeno je truplo medvjedice za koju se vjeruje da im je majka.

Policija u gradu Celju potvrdila je u srijedu da ih je jedan vozač nešto prije ponoći obavijestio o sudaru s krupnijom medvjedicom na autocesti u smjeru Ljubljane, blizu mjesta Vransko.

Njegovo vozilo je prilično oštećeno, a medvjedica je ostala na mjestu mrtva.

Lovačko društvo iz Vranskoga u utorak je upozorilo mještane da zbog uznemirene medvjedice, koja traži svoju mladunčad, zbog čega bi mogla biti agresivna, budu na oprezu.

Stanovnike su također zamolili da o eventalnom susretu s medvjedicom odmah obavijeste nadležne vlasti i lovačku družinu.

Troje mrtvih medvjedića pronađeno je u utorak na potezu autoceste između tunela Ličica i naplatne postaje Vransko, a smatra se da ih je tijekom noći pregazio kamion, čiji vozač o tome nije obavijestio nadležne, javljaju slovenski mediji.

Lovci su i ranije upozoravali da je trasa autoceste prema Ljubljani prekinula migracijski put medvjeda prema Austriji te da nisu osigurani adekvatni prijelazi za te životinje.

Procjenjuje se da u Sloveniji živi oko 500 jedinki smeđeg medvjeda.

Mladi suri orao pronađen mrtav kraj vjetroelektrane Bruška

Mladi suri orao, strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj, koji je prije dva mjeseca vraćen u prirodu nakon što je prošle godine ustrijeljen u krivolovu, pronađen je mrtav u blizini vjetroelektrane Bruška kraj Benkovca, priopćeno je u srijedu iz BIOM-a, udruge za zaštitu prirode te Birdlife partnera u Hrvatskoj.

- Posljednja lokacija kretanja orla zabilježena je u petak poslijepodne, gdje sam ga kasnije i pronašao. Prije toga kretao se u liniji vjetroturbina - izjavio je Ivan Budinski iz BIOM-a, ističući kako u Hrvatskoj živi još svega 25 do 30 parova ove ptičje vrste.

Izravni i glavni uzroci ugroženosti surog orla su krivolov, sudar s vjetroelektranama, trovanje i stradavanje na električnim vodovima, stoji u priopćenju. Dodaje se i kako je spašavanje svake jedinke presudno za opstanak te vrste u Hrvatskoj.

Mladi suri orao Maleni, kako su ga nazvali u Sokolarskom centru Dubrava kraj Šibenika, gdje je boravio na rehabilitaciji prije vraćanja u prirodu, pronađen je u nedjelju, 9. srpnja. Odašiljač i samo nekoliko nagriženih pera pronađeni su 350 metara od jedne od turbina vjetroelektrane Bruška, sjeveroistočno od Benkovca, dok je njegovo tijelo razgrabila divljač.

Rogovo, 290417.
Sa vidikovca Rogovo koji se nalazi u NP Krka danas je na slobodu pusten oporavljeni suri orao. Orao je proveo pola godine na ljecenju u Sokolarskom centru od ozljeda nanesenih zrnima sacme.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
suri orao Maleni u travnju ove godine, kada su ga oporavljenog od ranjavanja pustili u prirodu

U zadnjih mjesec dana u potrazi za teritorijem i plijenom Maleni je prešao više od 1500 kilometara, iz čega se može zaključiti da se uspješno kretao, a u BIOM-u isključuju njegovu prirodnu smrt. Također, suri orao skoro da nema prirodnih neprijatelja, navode u BIOM-u.

Maleni potječe iz gnijezda s planine Promine, gdje se izlegao 2016. godine i gdje su ga krivolovci nastrijelili prošle zime.

Nakon uspješne rehabilitacije opremljen je satelitskim odašiljačem, kao prvi orao u Hrvatskoj, kako bi zoolozi pratili njegovo kretanje. Odašiljač je osigurala Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a postavila ga je i kretanje pratila Udruga BIOM.

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji, nestaju pojedini parovi surih orlova, a odrasle ptice nakon stradavanja starog partnera sve rjeđe nalaze novog, što je uzrok nedovoljnog priljeva mladih ptica u populaciju, kaže se u priopćenju i zaključuje da je to put u lokalno izumiranje surih orlova u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:55