CYBER RATOVANJE

Tvorci virusa Flame aktivirali naredbu za samouništenje: Sigurnosne tvrtke bile su blizu otkrivanju izvorišta!

Symantec i ostale agencije objavile su analizu Flamea koja je pokazala da je riječ o jednom od dosad najsofisticiranijih virusa iza čijeg stvaranja vjerojatno stoji neka država

ZAGREB - Kreatori kompjuterskog virusa Flame, jednog od najsofisticiranijh virusa koji ugrožava sigurnost računarskih sustava diljem svijeta, poslali su “samoubilačku” komandu koja ga otklanja sa zaraženih kompjutera, objavile su sigurnosne cyber agencije.

Virus Flame (Požar) došao je u fokus javnosti nakon što je UN-ovo tijelo za telekomunikacije ITU zatražilo pomoć u identificiranju virusa koji je zarazio računala u bliskoistočnim državama i krao bezbrojne povjerljive podatke s njih. Najveći broj napada virusa Flame zabilježen je u Izraelu i Iranu.

Sada su tvorci virusa, kojima su sigurnosne agencije sve više ulazile u trag detaljinim analizama Flamea, na zaražene kompjutere poslali komandu koja virus potpuno eliminira. S potpunim brisanjem malwarea na kompjuteru bit će onemogućene i forenzičke analize njegovih komponenti koje su mogle pomoći u otkrivanju pojedinaca ili institucije koji su ga osmislili.

Vijest o slanju samoubilačke komande objavila je sigurnosna cyber agencija Symantec koja je, kao i još nekoliko drugih agencija, pratila sve aktivnosti opasnog virusa. Istodobno, Symantec i ostale agencije objavile su analizu Flamea koja je pokazala da je riječ o jednom od dosad najsofisticiranijih virusa iza čijeg stvaranja vjerojatno stoji neka država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35