RUSLAN GALITSKIJ

U ALEPU POGINUO RUSKI VOJNI SAVJETNIK Stradao je u granatiranju rezidencijalne četvrti, liječnici su se borili za njegov život nekoliko dana

 Omar Sanadiki / REUTERS

Ruski vojni savjetnik poginuo je jučer u Alepu usred paljbe pobunjenika, objavilo je Ministarstvo obrane Ruske federacije, piše Russia Today. Poginuli vojnik identificiran je kao pukovnik Ruslan Galitskij, a radio je s grupom ruskih vojnih savjetnika:

- Pukovnik Ruslan Galitskij preminuo je u bolnici zbog teških ozljeda. Ruski vojni liječnici borili su se za njegov život nekoliko dana. Pukovnik je bio ranjen tijekom granatiranja rezidencijalne četvrti u zapadnom Alepu od strane takozvanih opozicijskih snaga - stoji u izjavi ministarstva koju citira RIA novosti.

Ruska državna agencija TASS piše da će Galitskij posthumno dobiti najviše vojno odlikovanje.

Bitka za Alep se nakon četiri pol godine bliži svojem kraju, budući da su snage Bašara al-Asada, uz ključnu pomoć ruske vojske, zauzele gotovo 70 posto teritorija u istočnom Alepu koji su još do prije dva tjedna držali pobunjenici i s njima udružene džihadističke skupine.

Stari dio Alepa potpuno pod kontrolom vladinih snaga

Sirijske vladine snage preuzele su kontrolu nad čitavim starim dijelom Alepa nakon povlačenja pobunjenika pred njihovim nadiranjem tijekom noći, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij kaže, kako javljaju agencije, da su se pobunjenici povukli iz posljednjih dijelova starog grada koje su imali pod svojom kontrolom nakon što je vojska osvojila susjedna područja Bab al Hadid i Akjul.

Pobunjenici su tijekom posljednja dva tjedna izgubili oko dvije trećine gradskog područja koje su imali pod kontrolom.

Sirijska vojska i njezini saveznici počeli u utorak ulaziti u stari grad i blizu su postizanju najvažnije pobjede u petogodišnjem građanskom ratu, protjerivanju pobunjenika iz istočnog dijela Alepa.

Preuzimanje potpune kontrole nad Alepom, najmnogoljudnijim sirijskim gradom prije rata, bila bi velika pobjeda predsjednika Bašara al Asada, piše Reuters.

Najmanje 80.000 ljudi pobjeglo je iz istočnog dijela Alepa od početka operacija sirijske vojske polovicom studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:08