CIJENA RATA

U Iraku se rađaju djeca s tri glave i viškom prstiju

Šest godina od početka intenzivnih ratnih sukoba između američkih i pobunjeničkih postrojbi u Faludži, u tom se iračkom gradu počeo rađati izuzetno velik postotak deformirane djece, piše BBC.

Faludža se nalazi samo 65 km od Bagdada, međutim, sigurnosna situacija u njoj još je uvijek vrlo loša. Zbog toga je teško provesti vjerodostojna medicinska istraživanja koja bi potvrdila optužbe da streljivo koje su Amerikanci ondje koristili i danas predstavlja veliku zdravstvenu prijetnju.

Iračka vlada tvrdi kako je broj deformirane djece tek neznatno porastao, međutim, liječnici nove Opće bolnice u Faludži upozoravaju da se po dva ili tri nova slučaja bilježe gotovo svakodnevno. Većina njih ima probleme sa srcem.

Kada su novinari pitali što bi mogao biti uzrok problema, pedijatrica Samira al-Ani odgovorila je: - Ja sam liječnica. U svojim izjavama moram se držati znanosti. Nemam ništa dokumentirano. Međutim, mogu vam reći da iz godine u godinu njihov broj raste.

Specijalisti bolnice nerado govore o problemu jer su svjesni da se njihove tvrdnje ne podudaraju sa službenim verzijama vlasti.

Novinari BBC-ja dokumentirali su više desetaka slučajeva djece rođene s deformacijama, a na jednoj fotografiji zabilježeno je dijete koje se rodilo s tri glave. Neki od slučajeva koje su vidjeli svojim očima bili su tako potresni da ih nisu htjeli snimiti.

U nekoj kući pored rijeke Julan, gdje se nalazilo snažno uporište pobunjenika, BBC-jeva je ekipa snimila čak troje djece mlađe od šest godina s teškim zdravstvenim problemima. Dva dječaka bila su djelomično paralizirana, a njihova je sestra imala teška oštećenja mozga. Jedan od stanovnika istog naselja, kada je čuo što istražuju novinari, doveo je i pokazao svoju kćer koja je na svakoj ruci i nozi imala po šest prstiju.

Britanska novinska kuća ističe da će prave razmjere tragedije biti moguće saznati tek kada se situacija smiri i provede neovisna istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:58