3 TISUĆE HEKTARA

U Srbiji će se graditi najveći solarni park na svijetu: Vrijednost ove goleme investicije biti će DVIJE MILIJARDE EURA!

 AFP

Dok Hrvatska u investicije računa čak i zamjenu drvenih stupova za struju onim betonskima, Srbija očekuje inozemnu investiciju u solarnu energiju od cijele dvije milijarde eura.

Tvrtka Securum Equity Partners Europe iz Luksemburga planira na jugu Srbije izgraditi najveću solarnu elektranu na svijetu, prenijeli su svi beogradski mediji. Najveća dosadašnja elektrana na sunčevu energiju u pustinji Mojave u Kaliforniji ima manje od 500 megavata, a ova u Srbiji imat će, tvrde, 1000. Za usporedbu, Krško ima snagu 700 megavata.

Pismo namjere

Koliko je to velika investicija pokazuje to što je američki predsjednik Barack Obama prije nešto više od godinu dana najavio da će američka vlada s dvije milijarde dolara kreditirati izgradnju novih solarnih elektrana. U Srbiju bi pritom bilo uloženo više, dvije milijarde eura ili oko tri milijarde dolara.

Luksemburška tvrtka je još 17. studenoga prošle godine s ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisala okvirni sporazum o izgradnji 100 fotonaponskih polja po 10 megavata do 2015. godine. “Ako se projekt realizira, u Srbiji bismo imali najveći solarni park na svijetu”, izjavio je Bojan Đurić, državni tajnik u tom ministarstvu, koji vodi razgovore s Luksemburžanima. Đurić je s investitorima ovog tjedna održao konferenciju za novinare, pa su vijest o ogromnoj investiciji prenijele i svjetske agencije.

Odabrali jug Srbije

Beogradski ured tvrtke Securum Equity Partners Europe vodi Ivan Matejak, rođen u Zagrebu. Tko stoji iza luksemburške tvrtke, nije poznato. Jedina vijest na njihovoj tek nedavno pokrenutoj web stranici je sporazum s vladom Srbije, a ni Google o njima ne otkriva ništa drugo.

Kako su prenijeli svi beogradski mediji, tvrtka iz Luksemburga planira u roku od četiri godine na jugu Srbije izgraditi fotonaponski sustav na poljima ukupne površine 3000 hektara, što je područje tri kilometra dužine i deset širine.

Investitor ističe da neće koristiti poticaje iz Srbije za energiju iz obnovljivih izvora jer će svu proizvedenu energiju izvoziti. Zemljište još nisu pronašli, ali ističu da ono nikako neće biti poljoprivredno kako bi otklonili uobičajene kritike protivnika solarne energije da njena postrojenja gutaju previše korisnog tla.

Predstavnik Securum Equity Partners Europe, Alessio Colosi, rekao je na konferenciji za novinare prije dva dana u Beogradu da su izabrali baš Srbiju zbog spremnosti njene vlade da prihvati projekt, zbog idealnih klimatskih uvjeta i geografskog položaja zemlje te zbog visokoobrazovanog kadra.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:40