SNAŽAN UDARAC LOPOVIMA

U VELIKOJ AKCIJI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA U NJEMAČKOJ UHIĆENO I TROJE HRVATA Obitelj iz Zagreba navodno je odgovorna za stotine slučajeva krađe

 Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka je policija zadala velik udarac organiziranom kriminalu u zemlji odradivši nekoliko istovremenih akcija i racija u više njemačkih saveznih država. Uhićeno je nekoliko osoba, a među njima je i troje hrvatskih državljana. Radi se o akciji protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja, džeparenja i poreznih utaja.

Kako piše njemački Bild, stotina dužnosnika njemačke savezne policije i poreznih službenika od ranih jutarnjih sati pretražuju desetine objekata na području Berlina, Sjeverne Rajne-Vestfalije, Saske-Anhalt, Saske, Baden-Württemberga i Hessena. Glasnogovornik savezne policije rekao je da se radi o ‘važnom udaru na međunarodno aktivne krijumčare, izbjeglice i džepare’.

U Berlinu u Moabitu policija je uhitila tri osobe hrvatskog državljanstva. Otkriveno je da su koristili više identiteta pa nisu mogli sa sigurnošću reći odakle su, no pretpostavlja se da se radi o obitelji iz Zagreba. Otac (48), majka (40) i kći (19) su uhićeni dok se za drugom kćerkom još uvijek traga. Navodno su odgovorni za stotine slučajeva krađe u Berlinu i Kölnu.

Nakon uhićenja istražitelji su pretražili stan obitelji u Berlinu. Između ostalog, zaplijenili su gotovinu i mobilni telefon, a istovremeno su pretražena tri stana u Kölnu.

Glasnogovornik policije rekao je za Bild: ‘Istraga je usmjerena protiv nekoliko optuženih koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Istraga je pokazala da su optuženi djelovali diljem Europe i u ‘strukturi klanova’.’ Dodao je da je u klanu uhićene obitelji bilo oko 50 osoba, uglavnom maloljetne djece koja su džeparila za odrasle članove obitelji.

U Hessenu je policija na tragu velike bande afganistanskih gospodarskih kriminalaca. Pretraživali su ukupno 17 imanja, a uhićen je navodno vođa bande. Razbijen je i lanac indijskih krijumčara koji su godinama bili aktivni kao prijevoznici diljem Europe. Prevozili su uglavnom indijske državljane s nezakonito pribavljenim vizama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:57