JE LI BILA OPASNA ZA LJUDE?

UBIJENA MLADA ŽENKA RISA KOJA JE POBJEGLA IZ ZOOLOŠKOG Upravitelji i građani ogorčeni: 'Zašto je nisu samo omamili? Nikad nije napala ljude!'

 
Ris Lilleth na fotografiji koju je Borth Wild Animal Kingdom objavio nakon nestanka
 Borth Wild Animal Kingdom

Upravitelji zoološkog vrta Borth Wild Animal Kingdom u Walesu ogorčeni su nakon što su lokalne vlasti u blizini Aberystwytha naredile uloviti i usmrtiti risa koji je pobjegao iz svoje nastambe. Radilo se o 18-mjesečnoj ženki risa za koju u 'Borth Wildu' kažu da je bila izuzetno mirna, da nikad nije pokušala nauditi niti jednom čovjeku, te da su istinski ogorčeni i očajni što se ovo dogodilo životinji koja je tako mlada.

Od kad je ris imenom Lilleth pobjegla, više puta su je pokušali uloviti u okruženju, no Općinsko vijeće u Ceredigionu zatražilo je da ju se hitno ulovi i ubije jer tvrde da je bila opasnost za ljude.

- Sigurnost javnosti bila je najvažnija i kad se ris približio naseljenom području zajednice, bilo je potrebno odlučno djelovati - poručili su čelnici Ceredigiona.

- Uskoro ćemo izdati službeno priopćenje o svim detaljima oko lova i ubijanja Lillethe koje se sinoć dogodilo - objavili su u subotu iz Borth Wild Animal Kingdoma i napomenuli da odluka o tome nije došla od njih, te da se ni na koji način nisu složili s tim. Ipak, napomenuli su da ris jest životinja s oštrim kandžama i zubima.

Na svojoj stranici su učestalo obavještavali javnost o tome kako na razne načine pokušavaju uhvatiti životinju, no ona nikako nije 'nasjedala' na klopke, a u više navrata su je snimile i postavljene kamere, kao u ovoj početkom mjeseca.

Ogorčeni upravitelji zoološkog i dio građana pitaju se zašto se životinju moralo ubiti, umjesto da su je omamili sedativima i premjestili nazad ili odveli u sklonište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28