REKORDNI POGODAK SNAJPEROM

UBOJSTVO O KOJEM PRIČA CIJELI SVIJET 'Ovo je pravi jackpot, snajperistu se moralo sve poklopiti, ali teško da ga je pogodio iz prvog pokušaja'

Ilustracija
 HO/US military / REUTERS

Legendarna je to scena iz prvog dijela teatrologije “Smrtonosno oružje”. Mell Gibson razgovara s Dannyjem Gloverom nakon večere i kažu mu kako je u Laosu, tijekom vijetnamskog rata, ubio čovjeka na udaljenosti od 1000 jardi (914 metara), ali običnom puškom dok je puhao jak vjetar. “To može samo nekoliko ljudi na svijetu”, zaključuje Gibson.

Detalji naknadno

A jedan od takvih je neimenovani pripadnik kanadskih specijalnih postrojbi Joint Task Force 2 koji je ovih dana u Iraku snajperskom puškom ubio pripadnika terorističke skupine Islamska država (IS) koji je bio udaljen 3540 metara! Budući da se u takve vijesti voli posumnjati, kanadska je vojska u četvrtak službeno objavila potvrdu ovog čina.

“Zbog pitanja sigurnosti same operacije, našeg ljudstva kao i naših koalicijskih partnera, preciznije detalje ove akcije ćemo raspraviti kad za to dođe vrijeme na za to odgovarajućem mjestu”, objavila ja kanadska vojska. Poznato je samo da je snajper bio na uzvisini u odnosu na metu te da je sudjelovao u operaciji zaustavljanja napada terorista IS-a na iračke snage. Snajperisti su pozvani budući da je u prostoru sukoba bilo civila.

Kanadskom dnevnom listu Globe and Mail, vojni je izvor izjavio da je pogodak potvrđen videosnimkom te drugim relevantnim dokazima koji se oslanjaju na podatke prikupljene sa sekundarne lokacije. Britanski su snajperisti za londonski The Times bez krzmanja izrazili divljenje strijelcu.

“To je bio fantastičan pogodak”, rekao je Daniel Saxon (48), bivši snajperist britanske vojske koji je sudjelovao u operacijama u Iraku, Afganistanu i Bosni i Hercegovini.

Da je riječ o vanrednom uspjehu potvrđuju i domaći stručnjaci koji svakodnevno rade sa snajperima. - Ovo je pravi jackpot, snajperistu se moralo sve pogoditi. Potrebno je golemo iskustvo, vrhunsko streljivo i pogodni vremenski uvjeti da bi se ovako nešto postiglo.

Također, meta mora biti mirna i u otvorenom prostoru, zagušena drugim zvukovima kako ne bi čula streljivo - kažu nam dobro upućeni stručanjaci i dodaju kako nisu čuli za uspješno ciljanje iznad 2,5 kilometra.

Više pokušaja

- Vjerujem da je morao pokušati više puta, barem dvaput, ali i meta je morala biti mirna i statična. Također, vjerojatno je imao pomoć spotera jer je ovako ipak dosta teško - tvrde stručnjaci koji smatraju da je uspjeh još veći jer je pucano s uzvisine.

Joint Task Force 2 je posebna postrojba osnovana 1993. godine nakon što su kanadske oružane snage preuzele odgovornost za savezne protuterorističke operacije.

Misija ove jedinice je zaštititi “kanadske nacionalne interese i boriti se protiv terorizma u zemlji i izvan nje”. U Iraku sudjeluju kao savjetnici koji dijele svoja iskustva i znanja s iračkom vojskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:20