DRŽAVA OBEZGLAVLJENA

UGUŠIO OPOZICIJU, VLASTITU KĆER STRPAO U PRITVOR Moćni lider Uzbekistana završio u bolnici

 Grigory Dukor/File Photo / REUTERS

Dugogodišnji predsjednik Uzbekistana Islam Karimov završio je u bolnici u Taškentu kako bi primio 'nužan medicinski tretman', potvrdile su uzbekistanske vlasti u nedjelju, ne navodeći detalje o zdravstvenom stanju 78-godišnjeg vladara.

U službenom priopćenju objavljenom u državnim novinama navodi se tek da će Karimovljev boravak u bolnici potrajati 'određeno vrijeme'.

Za Karimova se otprije neformalno zna da ima problema sa srcem i plućima, ali nema nikakvih informacija o stvarnim razlozima njegove hospitalizacije.

Radio slobodna Europa javlja da je njezin uzbečki servis počeo primati informacije o navodno teškom zdravstvenom stanju Karimova tijekom subote, da bi dan kasnije bilo objavljeno šturo priopćenje o njegovoj hospitalizaciji.

Karimov je 1. rujna trebao održati svečani govor u povodu proslave 25. godišnjice neovisnosti Uzbekistana, no u svjetlu najnovijih okolnosti, malo se vjerojatnim čini da će to učiniti. On je, inače, na vlasti od 1990. godine, a posljednji je mandat osvojio lani, kada je dobio više od 90 posto glasova na izborima koje je dobar dio međunarodne zajednice kritizirao kao nedemokratske.

Značajnije opozicije u Uzbekistanu gotovo da nema, a sve donedavno činilo se da Karimov priprema svoju kćer Gulnaru da ga naslijedi na čelu države. No, ona se iznenada našla u kućnom pritvoru i pod optužbama za teška kaznena djela. Prije toga su je zvali tatinom princezom, a ta joj je činjenica omogućila stvaranje impozantnog poslovnog carstva i diplomatske karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:00