PRERANI ODLAZAK

UMRLA PRVA ŽENA KOJA JE DOBILA NOBELA ZA MATEMATIKU Osvajala je medalje na matematičkim olimpijadama, doktorirala na Harvardu, imala je samo 40 godina

 Screenshot YouTube

Maryam Mirzakhani, prva žena koja je dobila najprestižniju svjetsku matematičku nagradu - Fields Medal for Mathematics, umrla je u SAD-u u dobi od 40 godina, javio je je u subotu BBC.

Ta 40-ogodišnja Iranka, profesorica na Stanfordu, umrla je od raka dojke koji se proširio na kosti. Pod nadimkom "Nobelova nagrada za matematiku", Fields Medal dodjeljuje se svake četiri godine, a prima ga dvoje do četvero matematičara ispod 40 godina.

Nagradu je Mirzakhani dobila 2014. za rad na kompleksnoj geometriji i dinamičkim sustavima. Rođena 1977., ona je već kao tinejdžerica dobila dvije zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Doktorirala je na Harvardu 2004., a kasnije radila na Princetonu te na Stanfordu.

Njezinim primanjem matematičkog Nobela prije tri godine završilo je dugo razdoblje u kojemu se žene nikako nisu uspijevale izboriti da uđu među dobitnike te nagrade, koja je utemeljena 1936. Mirzakhani je ujedno i prva osoba iz Irana koja je dobila nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06