NAJČUDNIJA PRIČA IKADA

UMRO AMERIKANAC KOJI JE 50 GODINA ŽIVIO U SJ. KOREJI Predavao je engleski, djecu poslao u vojsku, a bio je i velika zvijezda sjevernokorejskih filmova

 
 youtube screenshot

Američki vojnik koji je prebjegao u Sjevernu Koreju prije 50 godina umro je u Pjongjangu prošle godine nakon što je na samrtnoj postelji izrazio vjernost "velikom vođi Kim Jong-Unu", objavili su njegovi sinovi.

James Joseph Dresnok bio je među šačicom američkih vojnika koji su prebjegli u Sjevernu Koreju nakon Korejskog rata (1950.-53.).

Prošao je demilitariziranom zonom koja dijeli poluotok 1962., nakon što je bio stacioniran u Južnoj Koreji. Čim je prešao granicu Korejci su ga uhitili pod optužbom da je špijun, ali nakon dvije godine shvatili su da čovjek nema veze s špijuniranjem, već da je samo malo lud. Poslije su ga iskoristili na način da su ga stavljali u svakakve propagandne filmove s temom 'Amerikanac pobjegao u Sjevernu Koreju u potrazi za boljim životom'.

Međutim, uskoro je Dresnok postao zvijezda i pravih filmova. Naime, u to vrijeme Kim jong-Il bio je opsjednut sa snimanjem filmova s uvijek istom tematikom 'Sj. Koreja vs. SAD', a kako mu je kronično nedostajalo Amerikanaca na setu tako je poprilično iskoristio Dresnoka. Tako je taj bivši američki vojnik glumio u gotovo svakom sjevernokorejskom filmu, pa iako je bio negativac, u Pjongjangu je bio svojevrsna filmska zvijezda.

Nakon filmske karijere Dresnok se posvetio poslu učitelja engleskog jezika, a vrijeme je kratio pecanjem i kuglanjem s djecom u Pjongjangu.

Dresnok je bio posljednji poznati slučaj američkog vojnika prebjega u komunističku zemlju, dok su drugi umrli ili im je dopušteno da odu. U videosnimci objavljenoj u petak na sjevernokorejskoj stranici Uriminzokkiri, Ted i James Dresnok potvrđuju da im je otac umro u studenom 2016., u 74. godini od moždanog udara.

Oba sina nose uniformu vojske korejskog naroda i govore tečno korejski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58