SMRT IZA REŠETAKA

UMRO ZLOGLASNI 'SLIJEPI ŠEIK' Džihadistički čelnik koji je planirao napad na New York skončao u američkom zatvoru

Omar Abdel Rahman
 Reuters TV/Files / Reuters

Egipatski islamist, "slijepi šeik" Omar Abdel Rahman, osuđen zbog terorizma na doživotni zatvor u Sjedinjenim Državama, umro je u subotu "prirodnom smrću" u 78. godini u zatvoru u Sjevernoj Karolini, priopćio je američki ministar pravosuđa.

Slijepi džihadistički čelnik koji je bolovao od dijabetesa, osuđen je 1995. zbog planiranja napada na New York i planiranja ubojstva bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Po priopćenju ministarstva pravosuđa, Omar Abdel Rahman je umro u subotu "prirodnom smrću nakon duge bitke s dijabetesom i sa srčanom bolešću".

Njegov sin Mohamed Ammar, koji je u Egiptu, potvrdio je za AFP očevu smrt. "Kontaktirali smo egipatske i američke vlasti radi prijevoza tijela u domovinu", rekao je.

Omar Abdel Rahman je bio vođa egipatske radikalne islamističke skupine Gamaa Islamiya prije nego je emigrirao u Sjedinjene Države gdje je 1993. zatvoren i 1995. osuđen na doživotni zatvor zbog planiranja napada. Abdel Rahman, kojeg su zvali slijepi šeik, rođen je 1938. a spominjali su ga i kao organizatora napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. u kojemu je šest osoba poginulo a oko tisuću je oziljeđeno.

G. 2012., tadašnji egipatski predsjednik, islamist Mohamed Mursi, predložio je da Rahman iz "humanitarnih razloga" služi kaznu u svojoj zemlji i u okviru eventualne "razmjene zatvorenika" s SAD-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04