CRNO NAM SE PIŠE?

UZNEMIRUJUĆA NAJAVA VODEĆE GLOBALNE FINANCIJSKE INSTITUCIJE 'Na horizontu se pomaljaju tamni oblaci, na djelu su opasne tendencije koje prijete svima'

 REUTERS/Gary Cameron / Reuters

Opasne tendencije sve su veća prijetnja svjetskom gospodarstvu, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF) u Izvješću o financijskoj stabilnosti, izdvajajući trgovinske rizike i završetak razdoblja izdašnih monetarnih poticaja.

Premda su banke daleko sigurnije nego što su bile 2008. godine, pojavili su se novi rizici, konstatira MMF u jednoj od najopsežnijih studija o stanju bankarskog sustava i tržišta nakon financijske krize, a prenosi u srijedu BBC.

Trgovinske napetosti rastu, a nejednakost se produbila, primjećuju u MMF-u.

Daljnji potezi u smjeru trgovinskog rata mogli bi značajno naštetiti globalnom rastu, upozoravaju u organizaciji sa sjedištem u Washingtonu.

Na raspoloženje na tržištima mogle bi negativno utjecati i druge prijetnje trgovini, poput kaotičnog brexita, mišljenja su u MMF-u.

Procjenjuju tako da bi izlazak Britanije iz Europske unije bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima mogao dovesti do fragmentacije europskih financijskih tržišta, što bi značilo manje efikasan protok novca u sustavu.

Izvješće o financijskoj stabilnosti drugo je u samo 24 sata u kojem je MMF objavio sumorna upozorenja o stanju globalnih financija, primjećuje BBC, podsjećajući da je zajmodavac u utorak sniizio procjene globalnog rasta za ovu i iduću godinu za po 0,2 postotnog boda, na 3,7 posto, pozivajući se na nove trgovinske barijere.

U izvješću dan kasnije MMF poručuje vladama da se suzdrže od ukidanja propisa o bankovnom poslovanju, uvedenih 2008. kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske krize.

Ujedno u kontekstu najvećeg uspona cijena dionica u povijesti upozoravaju investitore na tržištima da olako gledaju na mogućnost gospodarskog šoka u sustavu.

Među njima izdvajaju završetak razdoblja jeftinog novca.

Središnje banke počinju povlačiti poticaje koje su bile uvele za vrijeme financijske krize. Kamatne stope rastu, a kvantitativno popuštanje – tiskanje novca – postupno se gasi.

U MMF-u strahuju da bi to moglo dovesti do oštrog pada na tržištima.

Pojačani su i rizici krize financiranja države u Italiji, čiji je bankarski sustav također pod pritiskom, upozoravaju iz institucije u Washingtonu.

"Na horizontu se pomaljaju tamni oblaci. Podrška multilateralizmu se gubi, što je opasna tendencija koja bi mogla potkopati povjerenje u sposobnost političara da odgovore na buduće krize", zaključak je MMF-ova izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01