STRADALI CIVILI

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Najkrvaviji pokolj do sada: U Siriji 200 poginulih, Asadovi plaćenici ubijali ljude po kućama

Niti jedan napad u kojemu su stradali civili nije se mogao potvrditi iz prve ruke s obzirom da su u Siriji na snazi stroga ograničenja kretanja novinara
 YouTube

U napadu na selo Tremseh u pokrajini Hama u Siriji u četvrtak ujutro poginulo je 200 osoba, uključujući žene i djecu, izvijestili su aktivisti. Za napad helikopterima i tenkovima, nakon kojih su u selo upale i provladine Šabihe, aktivisti okrivljuju sirijsku vojsku odanu predsjedniku Bašaru al-Asadu. Ako se podaci pokažu točnima, bit će to najkrvavija epizoda sukoba u Siriji od ožujka 2011. kad je započela pobuna protiv Asadovog režima.

Asad je, čini se, pokušao vratiti Tremseh nakon što je nedavno pao u ruke pobunjenika. Državni su mediji pak za napad okrivili terorističke skupine, za koje tvrde da žele pojačati napetost pred ključan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a koje uskoro treba odlučiti o produljenju mandata promatračke misije u Siriji koji ističe 20 srpnja. Državna novinska agencija SANA objavila je da cilj napada bio "okrenuti javno mnijenje protiv Sirije i njezinog naroda uoči sastanka Vijeća sigurnosti i izazvati međunarodnu intervenciju".

Prema svim dosadašnjim objavama medija, od početka sukoba u Siriji je poginulo 16.000 ljudi. Niti jedan od napada u kojima su stradali civili nije se mogao potvrditi iz prve ruke s obzirom da su u Siriji na snazi stroga ograničenja kretanja novinara. U slučaju Tremseha, obje su se strane složile da je u napadu poginuo velik broj civila, ali daju sasvim različite verzije događaja.

Aktivisti tvrde da su vladine snage opkolile Tremseh u četvrtak ujutro i da su ga teško bombardirale više sati. Mnogo je civila, uključujući čitave obitelji, poginulo pokušavajući pobjeći od paljbe. Zatim su na red stupile Šabihe, Asadovi tzv. 'Duhovi' , istetovirani i steroidima napumpani plaćenici. Upali su u kuće i preživjele usmrtili noževima i mecima, a kuće zatim zapalili. Pobili su i sve one koji su se dali u bijeg kroz obližnja polja. Aktivisti su odmah na internetu objavili amatersku snimku poginulih koja prikazuje ubodne rane noževa i rupe od metaka na brojnim tijelima.

Svi su dosadašnji pokušaji uspostavljanja primirja u Siriji propali, a nekoliko visokorangiranih pripadnika sirijske vojske prebjeglo je u susjedne države. Ipak, Kina i Rusija se i dalje opiru bilo kakvim prijetnjama i sankcijama Damasku prije nego što službeno istekne mandat UN-ove promatračke misije. Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan koji je posredovao u pregovorima između sukobljenih strana trebao bi sljedeći tjedan otputovati u Moskvu na razgovor o sirijskoj krizi.

Sirijska oporba želi obvezujuću rezoluciju UN-a

BEJRUT - Sirijska oporba traži od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji obvezujuću rezoluciju protiv režima Bašara al-Asada nakon pokolja najmanje 200 osoba na lokalitetu u središnjem dijelu Sirije, prema podacima nevladine organizacije.

Sirijska Muslimanska braća optužila su međunarodnog izaslanika Kofija Annana ali i Iran i Rusiju, dva saveznika režima Bašara al-Asada, da su zbog nedjelovanja odgovorni za to masovno ubojstvo izvedeno u Tremsehu, u pokrajini Hama.

- Zaustaviti to ubilačko ludilo koje prijeti cijeloj Siriji, miru i sigurnosti u regiji i svijetu, zahtijeva hitnu i odlučnu rezoluciju Vijeća sigurnosti pod poglavljem VII koje štiti sirijski narod, kaže Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija.

Poglavlje VII Povelje UN-a predviđa mjere prisile u slučaju prijetnje za mir, od gospodarskih sankcija do upotrebe vojne sile.

- Zemlje članice Vijeća sigurnosti snosit će potpunu odgovornost za zaštitu Sirijaca i zaustavljanje sramotnih zločina, dodaje Vijeće, ocjenjujući taj pokolj "najnečasnijim genocidom koji je počinio sirijski režim". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:27